Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Drone botst tegen sportvliegtuigje' De politie zoekt de eigenaar van de drone.
07nov

Drone botst tegen sportvliegtuigje

VEEN / AALST - Vrijdagmiddag (6-11) keerde een Cessna sportvliegtuig halsoverkop terug naar Eindhoven Airport na een botsing met hoogstwaarschijnlijk een drone. Niemand raakte gewond, maar er ontstond wel schade aan de PH-BBC Cessna.

Twee personen vlogen om 14:45 uur op ongeveer 600 meter hoogte in het sportvliegtuig. Ter hoogte van de plaatsen Aalst en Veen, in de buurt van het recreatiegebied de Neswaarden, hoorden de vliegers een harde klap en voelden dat iets tegen het vliegtuig was gebotst. De vliegers besloten direct terug te keren naar Eindhoven Airport. Daar vroeg de piloot aan de luchtverkeersleiding om het landingsgestel op schade te inspecteren door langs de toren te vliegen.
Hierop vroeg de luchtverkeersleiding een in de buurt vliegende Apache van de Koninklijke Luchtmacht om de inspectie vanuit de lucht uit te voeren.
Er werden geen beschadigingen aan het landingsgestel waargenomen en het vliegtuigje maakte een voorzorgslanding die verder goed verliep. Wel werd een deuk geconstateerd aan de neus van het toestel en schade aan de propeller, waarschijnlijk veroorzaakt door een drone.

Sporenonderzoek door het team Luchtvaarttoezicht van de Landelijke Eenheid sluit uit dat de schade is veroorzaakt door een botsing met een vogel.

Gevaar
De politie zoekt getuigen en wil de dronebestuurder graag spreken. Verder wijst de politie op de gevaren die kunnen ontstaan als dronevliegers zich niet aan de regels houden. Er is een limiet ingesteld van 120 meter hoogte voor drones. Daarnaast moeten ze in het zicht van de vlieger blijven.Deel dit bericht met je vrienden!