Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De Kaaie Paole aan stukken gereden - UPDATE' De historische grenspalen zijn nu definitief geschiedenis, zo lijkt het.
11aug

De Kaaie Paole aan stukken gereden - UPDATE

VEEN - In de nacht van zaterdag op zondag (11-8) ramde een automobilist de Kaaie Paole uit de grond aan de Hoge Maasdijk, tussen Veen en Andel. Ook het welkomstbord van Veen moest het ontgelden. Er is alcohol in het spel, zo bleek uit de blaastest.

De historische palen zijn al 234 jaar oud en markeren de voormalige grenzen van het Oudland van Altena en de Hooge Maasdijk van Stad en Land van Heusden.

De automobilist miste de flauwe bocht ter plaatse, ramde aansluitend het welkomstbord om vervolgens de palen uit de grond te rijden. Dit gebeurde even na 03:00 uur. Bij de rampartij raakte zijn auto zwaar beschadigd.

De Kaaie Paole liggen in stukken en lijken onherstelbaar beschadigd.

De bestuurder (21) is aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd omdat bij een blaastest bleek dat hij teveel alcohol op had.

Kaaie Paole historie

Deze zogeheten Veense Palen, lokaal bekend als de Kaaie Paole, markeren al eeuwenlang de grens tussen de rechtsgebieden van het Waterschap Oudland van Altena en hoogheemraadschap de Hoge Maasdijk van Stad en Lande van Heusden. Op de linkerpaal staan de twee zalmen uit het wapen van het Land van Altena. Op de rechterpaal het rad van Heusden met het jaartal 1785. Waarschijnlijk stonden er ook eerder al palen. Ooit waren de wapens op de huidige palen kleurig beschilderd.

UPDATE
Wethouder Paula Jorritsma laat vanaf haar vakantieadres weten: “Ontzettend jammer dat deze monumentale palen beschadigd zijn. We gaan er alles aan doen om ze te herstellen.”

De gemeente heeft de brokstukken opgehaald en veiliggesteld. 'We onderzoeken nu of we de schade kunnen verhalen en of en hoe we de palen kunnen herstellen.'

(Foto Erfgoed Altena)Deel dit bericht met je vrienden!