vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

A-sociaal vaargedrag op Maas wordt aangepakt

13 juni 2016 (door AalburgNet)

AALBURG / WOUDRICHEM - De Afgedamde Maas is een prachtig stukje (vaar)water tussen de Maas en de Waal waar veel inwoners van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Zaltbommel recreëren. Vissen, zwemmen, zeilen, varen, zonnen aan één van de zandstrandjes en nog veel meer is mogelijk. Om het recreëren voor de gebruikers plezierig en veilig te blijven houden, vragen politie, Rijkswaterstaat en de gemeenten de gebruikers van snelle motorboten zich te houden aan de  maximum snelheid.

Ook recreanten buiten genoemde gemeenten weten de Afgedamde Maas steeds beter te vinden omdat dit mooi stukje (vaar)water vele recreatiemogelijkheden heeft te bieden.De Afgedamde Maas kent een aantal zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen en de kwaliteit van het zwemwater wordt gecontroleerd. Zwemmen op andere locaties wordt sterk afgeraden.

Maximum vaarsnelheid
Aan de oevers van de Afgedamde Maas bevinden zich vele steigers, aanlegplaatsen en woonschepen. Om te voorkomen dat er hinderlijke waterbeweging en golfslag ontstaan aan de afgemeerde schepen en woonarken, geldt op de Afgedamde Maas  een maximum vaarsnelheid van 9 km/u. Ook is deze snelheidsbeperking noodzakelijk om gebruikers van dit (vaar)water veilig en plezierig te kunnen laten recreëren. Tevens wordt onherstelbare schade aan milieu en ecologische natuurwaarden voorkomen.

De meeste vaarweggebruikers houden zich aan deze maximum snelheid van 9 km/u. Het komt helaas regelmatig voor dat recreanten en vaarweggebruikers met een snelle motorboot deze snelheid frequent overtreden. Hiermee wordt de veiligheid van anderen in gevaar gebracht. Snel varen langs woonarken en afgemeerde schepen en door gebieden met veel zwemmers is onprettig voor de andere gebruikers van het water maar levert vooral levensgevaarlijke situaties op.

Samenwerking partijen
De gemeenten Zaltbommel, Aalburg, Woudrichem, alsmede de Politie en Rijkswaterstaat gaan dit samen aanpakken. Schippers van snelle motorboten krijgen dit jaar extra aandacht van deze gemeentes, de Politie en Rijkswaterstaat. Er zal extra aandacht zijn voor de kentekens op snelle motorboten en de maximum snelheid van 9 km/u op de Afgedamde Maas en uiteraard zal ook handhavend opgetreden worden.

Rijkswaterstaat, politie en gemeenten roepen alle vaarweggebruikers op om de maximum snelheid in acht te nemen en zich aan de regels te houden om zo bij te dragen aan veilig vaarwater waarin iedereen plezierig kan recreëren.

(Archieffoto)

Lees meer over:

zwemmen Afgedamde Maas recreatie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.