donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Politie waarschuwt ouders voor gevaar slagroomspuitpatronen

13 augustus 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - Bij de Aalburgse jeugd zijn zij kennelijk ook in trek. Slagroomspuitpatronen blijken een shot te zijn voor een tijdelijke kick. Althans de inhoud. Door het gas (N20) uit de capsule word je high. 'Hazed en lacherig', volgens de kenners. Inclusief de kans op een fikse hersenbeschadiging... De capsules met lachgas worden gebruikt bij events als een soort (goedkope) partydrug.

Ook in Wijk en Aalburg worden deze glimmende patronen gevonden, zoals onlangs op Dulve (nabij kruising Aalburgsestraat, Berenhoeksestraat). In de graskant vonden omwonenden twaalf achtergelaten patronen (zie foto onder) in combinatie met een plastic tasje.

Het is dus niet alles zilver wat er blinkt en een gewaarschuwd mens telt nog steeds voor twee... Want teveel, gas, onzuiver gas of bij gebruik in combinatie met alcohol of drugs kan het écht fout gaan. Het gas is zwaarder dan zuurstof. Bij het puur inhaleren kan dat leiden tot ademstilstand, melden deskundigen. De waarschuwingen die her en der opklinken, zijn dus niet voor niets.

Waarschuwing 1
In Culemborg liet de politie de navolgende waarschuwing uitgaan: 'Agenten treffen steeds vaker bij jeugdhangplekken in de buurt van de Eikenboom deze slagroomspuitpatronen aan. De jeugd gebruikt deze om het gas in te ademen om er tijdelijk high van te worden. Dit kan ernstige hersenbeschadiging veroorzaken. Waarschuw u kinderen hiervoor', aldus website Ronddelinge.nl

Waarschuwing 2
Slagroomspuitpatronen zijn eenvoudig te verkrijgen in doosjes van bijvoorbeeld 50 stuks. De prijs van - pak hem beet - 25,00 is kennelijk een te nemen drempel voor jongeren om tijdelijk high te worden.

Wel melden de verschillende onlineshops dat je 18 jaar moet zijn om de patronen te mogen bestellen en wordt 'iedere aansprakelijheid op verwondingen, sterfgevallen of letsel door misbruik van het produkt' van de hand gewezen. 'Door het doorlopen en afronden van het bestelproces gaat u akkoord met het feit dat u de waarschuwingen gelezen hebt en begrijpt wat deze waarschuwingen inhouden.'

Gevolgen van verkeerd gebruik zijn dus bij leveranciers in ieder geval ook helder en bekend, getuige deze teksten.

(Foto boven Ronddelinge. Onder Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.