Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Munitie Veen tot ontploffing gebracht'
08nov 2012

Munitie Veen tot ontploffing gebracht

VEEN - Na een verzoek van de Gemeente Aalburg aan REASeuro om een explosievenonderzoek uit te voeren op de nieuw aan te leggen voetbalvelden aan de Groeneweg heeft een meetteam van eerdergenoemd bedrijf het terrein ingemeten met een detectiesysteem waarmee ijzeren objecten in de bodem zijn op te sporen. Totaal zijn zo'n 1.200 objecten gemeten, waarvan de meetwaarden overeenkwamen met een die van een explosief. Al deze objecten zijn ontgraven met de hand of met een beveiligde graafmachine.

Naast een groot aantal granaatscherven, hoefijzers en restanten van landbouwmachines zijn 45 patroonhulzen van 2cm en 1 Brisantgranaatpatroon van 8,8 cm aangetroffen. Deze munitievondsten passen in het verhaal dat hier in de tweede wereldoorlog een luchtafweerkanon heeft gestaan, een zogenaamde FLAK (Flieger Abwehr Kanone) van 8,8 cm. Dergelijke kanonnen werden ingezet tegen hoog vliegende vliegtuigen zoals bommenwerpers die onderweg waren naar Duitsland of op de terugweg naar Engeland.

Vaak waren deze geschutstellingen omringd door kanonnen van 2 cm om het grote kanon te beveiligen tegen luchtaanvallen door laagvliegende jagers. Vandaag zijn de gevonden explosieven overgedragen aan de Explosieven Opruimings Dienst die ze op een afgelegen plaats heeft vernietigd.Deel dit bericht met je vrienden!