vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Hulpverleningsdiensten en autoriteiten voorbereid op de jaarwisseling

28 december 2011 (door AalburgNet)

REGIO - De jaarwisseling is het grootste jaarlijks terugkerende evenement van Nederland; een geweldig feest. Het traditionele oliebollen met glaasje bubbels en vuurwerk knallen wordt helaas niet door iedereen als ‘gezellig’ geïnterpreteerd. Daarom hebben de hulpverleningsdiensten en gemeenten in Midden en West Brabant zich opnieuw uitstekend voorbereid op de komende jaarwisseling. Nauw overleg tussen gemeenten, politie, openbaar ministerie, brandweer, en GHOR leidt tot afspraken het Oud en Nieuw feest goed en ordelijk te laten verlopen. Samen maken we er een feest van!

Gemeenten
Gemeenten halen vandalismegevoelig straatmeubilair binnen en nemen preventieve maatregelen om schade te voorkomen. De raddraaiers die zich vorig jaar misdroegen ontvangen een brief van hun burgemeester met het dringende advies om zich dit jaar gedeisd te houden. Ambtenaren van de 26 gemeenten in Midden en West Brabant zijn stand-by om in geval van calamiteiten snel maatregelen te nemen of op te schalen als dat nodig mocht zijn.

Politie
De politie is in de oudejaarsnacht met veel en voldoende agenten paraat om ongevallen te behandelen, verstoringen van de openbare orde tegen te gaan en materiële schade zoveel mogelijk te voorkomen. Een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden stuurt vanuit een centrale commandopost het politiewerk op straat aan. Op die manier is er regionaal overzicht en kunnen agenten snel verplaatst worden naar plekken waar dat nodig mocht zijn.
Plaatsvervangend korpschef Dick Schouten zegt: "Het handhaven van de openbare orde en veiligheid is natuurlijk niet exclusief het domein van de politie. We werken nauw samen met onze partners die vanuit hun eigen rol actief zijn. We hebben goede afspraken met gemeenten, brandweer en GHOR. Mochten er mensen zijn die om welke reden dan ook het feest willen verstoren, dan treden we streng en doortastend op. Laat duidelijk zijn dat geweld tegen hulpverleners absoluut niet wordt getolereerd."

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie voert een lik-op-stuk-beleid.  ‘Oud-en-nieuw verdachten’ worden, indien mogelijk, meteen op nieuwjaarsdag ingezet om de binnensteden schoon te vegen als taakstraf. 
Vervolgens staan er op 3 januari taakstrafzittingen en op 5 januari snelrechtzittingen bij de politierechter ingepland voor  jaarwisseling gerelateerde zaken. Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. Conform afspraken uit het regeerakkoord eist Justitie extra hoge straffen als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak.

Geneeskundige hulpverleningsorganisatie 
De eerste hulp posten van de ziekenhuizen zijn 24 uur open en de huisartsenposten zijn gedurende de gehele nieuwjaarsnacht bemand.
De Regionale Ambulance Dienst zet op verzoek van de GHOR (= geneeskundige hulpverleningsorganisatie) in de nacht van "oud en nieuw" vier extra ambulances in om snel hulp te kunnen verlenen. 
Jos de Laat directeur GHOR: “We volgen alle ontwikkelingen in de nieuwjaarsnacht op de voet. Hierbij maken we gebruik van een computerapplicatie waarmee brandweer, politie en ghor/ambulance op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken. Op basis van elkaars informatie kunnen we de hulpverlening op straat snel in gang zetten.”

Brandweer
Marcel Verspeek clustercommandant cluster Breda, Hoofd Officier van Dienst tijdens de nieuwjaarswisseling: “Onvoorzichtigheid met kerstbomen, kaarsen, versieringen en vuurwerk leidt helaas jaarlijks tot een aantal kleine en grote ongevallen rondom de feestdagen. De brandweer is tijdens de jaarwisseling dan ook extra paraat. We voeren zeker controles uit op vreugdevuren en vuurwerk maar het uitgangspunt is en blijft het vieren van een sfeervol oud/nieuw!

Lees meer over:

Politie nieuw oud
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.