vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Bestrijding woninginbraken speerpunt politie

17 oktober 2011 (door AalburgNet)

ALTENA - De politie gaat de komende periode, samen met gemeenten en het Openbaar Ministerie goed voorbereid aan de slag voor een veilige regio. De ervaring leert dat criminelen zich meer manifesteren als het langer donker is. Tussen oktober en maart is de politie daarom extra alert op onder andere woninginbraak. De aanpak richt zich op locaties, tijden en criminelen ofwel: hotspot, hotshots en hot-times.

Zelfredzaamheid

De politie rekent op de hulp van de burgers.Een woninginbraak heeft een enorme impact op het slachtoffer.De ervaring leert dat slachtoffers nadelige psychische gevolgen ondervinden van eenwoninginbraak. Plaatsvervangend korpschef Dick Schouten van de politie Midden en West Brabant: "Ik ben blij met de ontwikkeling dat betrokken buurtbewoners zich steeds vaker als buurtpreventie inzetten. Naast alle inspanningen van de politie en haar partners verwacht ik van de burger dat ze preventiemaatregelen nemen en verdachte activiteiten en omstandigheden melden. Ieder extra paar ogen en oren in de wijk is welkom".  De politie en haar partners besteden naast de dief ook aandacht aan de heler. Is er sprake van handel in gestolen spullen verzoekt de politie contact op te nemen met het algemene politienummer: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Bij spoedeisende situaties altijd het alarmnummer 112.

Inspanning

De bestrijding van woninginbraken is een belangrijk speerpunt van de politie Midden en West Brabant. De komende maanden zal het korps in de gehele regio verschillende acties en diverse activiteiten plannen De aanpak richt zich op locaties, tijden en criminelen ofwel: hotspot, hotshots en hot-times. Uiteraard zijn daarbij alle ogen gericht op potentiële verdachten. Door snel en alert te reageren probeert de politie dit soort criminelen op heterdaad te pakken. Speciale rechercheteams spannen zich, samen met het Openbaar Ministerie, in om meer daders achter de tralies te krijgen.

Lichte stijging

Uit analyse van de cijfers van de Politie Midden en West Brabant blijkt dat het aantal woninginbraken in de maanden juli, augustus en september 2011 regionaal licht gestegen zijn ten opzichte van het aantal in dezelfde periode van 2010. Het systeem registreerde in de maanden juli, augustus en september in totaal 1348 woninginbraken afgezet tegen 1316 in 2010. In de districten Bergen op Zoom en Oosterhout daalde het aantal. De politie arresteerde de afgelopen drie maanden in totaal 117 personen. Zij worden verdacht direct of indirect betrokken te zijn bij woninginbraken.

Juli, augustus, september:

District Tilburg:                         (2010) 437                    (2011) 463

District Breda:                          (2010) 349                    (2011) 420

District Oosterhout:                   (2010) 293                    (2011) 272

District Bergen op Zoom            (2010) 237                    (2011) 231

Bijgevoegd enkele preventietips voor de meest voorkomende inbraken.

Preventie

Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen. Elk huis heeft zo zijn zwakke plekken en inbrekers weten dit. Vaak kiezen ze de weg van de minste weerstand. Inbrekers die op 'pad' zijn werken het liefste snel en ongezien. Iedere vorm van inbraakpreventie kan voorkomen dat een dader afziet van de klus die hij dacht te klaren. Een huis is geen bunker, echter met een aantal eenvoudige maatregelen kan het inbrekers behoorlijk lastig gemaakt worden.


Keurmerk Veilig Wonen:
De politie wijst erop dat bij een woning met het keurmerk Veilig Wonen de kans op een inbraak 90% kleiner is, dan bij een woning zonder dit keurmerk. Het keurmerk richt zich op het tegenhouden van de gelegenheidsinbreker, iemand die snel en op een eenvoudige wijze wil inbreken. Goed hang-en-sluit-werk is een van de belangrijkste pijlers.

Veel verzekeraars geven korting op de premie van de inboedelverzekering als de woning voldoet aan de eisen van het keurmerk Veilig Wonen. 

Flipperen / hengelen:

Bij het flipperen steekt de inbreker een oude creditcard of een liniaaltje tussen de deur en het slot. Daarmee steekt hij de schoot terug, waardoor de deur open gaat. Dit flipperen is te voorkomen door de deur op het nachtslot te doen. Op dezelfde manier wordt ook het ouderwetse “hengelen” voorkomen. Bij de hengelmethode wordt via de brievenbus de voordeur geopend met een ijzerdraad of een klerenhanger.

 

Kostbare goederen uit zicht:

De politie wijst erop dat het inbrekers wel heel erg gemakkelijk wordt gemaakt als kostbare goederen zoals bijvoorbeeld een laptop vlak achter het raam geplaatst wordt. Bovendien is de apparatuur vaak vanaf de openbare weg goed zichtbaar en benaderbaar. Bij deze werkwijze heeft ook een inbraakalarm weinig nut. De dief heeft de buit al te pakken, nog voordat het alarm in werking treedt.

Terugdrukken schoot:

Bij het forceren van achterdeuren steekt de inbreker vaak een schroevendraaier tussen de deur en het kozijn. Vervolgens ‘drukt’ hij de schoot van het slot terug of breekt het hout van het kozijn rond het slot weg. Deze veelvoorkomende en eenvoudige inbraakmethode is te voorkomen door in het kozijn een zogenaamde ‘gesloten sluitkom’ te monteren. Dit is een metalen soort kast, waarin de schoot terecht komt als de sleutel wordt omgedraaid. Omdat de schoot dan opgesloten zit in de metalen sluitkom, kan de inbreker het slot niet forceren.

Inklimming:

Bij inklimming gebruiken daders 'klimmaterialen' die op dat moment voorradig zijn. Het lukt ze vaak om via de eerste verdieping, via ramen op kierstanden of dakramen de woning binnen te komen. De politie adviseert daarom geen klimmateriaal in tuinen te zetten. Goed hang- en sluitwerk op de eerste verdieping kan een inbraak voorkomen. (politie.nl)

Lees meer over:

Politie preventie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.