Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Parkeervakken Markt reguleren toegenomen drukte ' Christenunie heeft bedenkingen tegen de huidige gang van zaken.
18apr

Parkeervakken Markt reguleren toegenomen drukte

WIJK EN AALBURG - Het winkelhart van Wijk en Aalburg is al enige tijd opengesteld voor het parkeren van auto’s op vrijdag en zaterdag. Om de toegenomen drukte te reguleren tijdens piekuren, voornamelijk in het weekeinde, werden op de Markt nu (extra) parkeervakken aangebracht. Dit om zichtbaar te maken waar mensen hun voertuig moeten parkeren. 'De manier van parkeren is voor verbetering vatbaar', aldus het college in een brief aan de omwonenden.

De reden voor deze opstelling is om de drukte te reguleren: het winkelpubliek haalt in deze Coronatijd de boodschappen dichter bij huis.

De gemeente plaatste ook borden die aangeven op welke tijden er op de Markt geparkeerd mag worden. Wie buiten die dagen of buiten de vakken parkeert, loopt het risico op een boete. De BOA's controleren hierop, laat de gemeente weten in dezelfde brief.

Wens
Eind vorige week waren de plekken beschikbaar. Er kan van drie kanten het plein worden op- en afgereden. Met de uitbreiding van de parkeerfaciliteiten ging een wens van de winkeliersvereniging Hart van Aalburg in vervulling. De ondernemers waren al langer voorstander van een betere bereikbaarheid van de winkels.

Veiligheid
Voorheen werd het marktplein incidenteel opengesteld voor het parkeren van auto’s, met name voor drukke feestdagen. Om de doorstroom en de verkeersveiligheid rond het winkelcentrum te bevorderen werd eerder ook eenrichtingsverkeer ingesteld.

Na een evaluatie wordt medio juli een definitieve indeling bepaalt. Hiermee zou de jarenlange parkeerdiscussie over "wel nodig, niet noodzakelijk" en "niet willen wonen aan een parkeerterrein" wellicht kunnen worden afgesloten.

Vragen en twijfels
Christenunie heeft daar overigens gedachten over. Wijnand van der Hoeven plaatste een aantal kanttekeningen bij de huidige parkeerregeling. Eén van de zaken die het raadslid zich afvraagt of er een passende planschade beschikbaar komt voor mensen die aan de Markt een appartement hebben gekocht 'in de wetenschap dat ze niet direct aan een parkeerterrein zouden wonen'. Het college reageerde op die vraag niet de indruk te hebben dat er sprake is van geleden planschade, 'temeer daar de vigerende bestemming van het plein verkeer en parkeren is.' Mogelijke planschadeverzoeken zullen conform de planschadeverordening in behandeling genomen worden.

Van der Hoeven stelde ook vragen over de werkelijke parkeerdruk (hoger dan 85%?) en wilde weten inhoeverre de situatie rond de Markt 'gevaarlijker' is geworden door de hogere aantallen mensen. Het college: 'Door de drukte werden bezoekers (...) niet in staat gesteld om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Gegevens van ongelukken zijn op deze locatie niet bekend.' 
Van der Hoeven liet desgevraagd weten zijn twijfels over de huidige uitrol eerst zelf 'via de politiek' te willen spelen. Op social media schreef hij van 'de (college)antwoorden niet echt blij te worden.'

(Foto Aalburg.Net - alle rechten voorbehouden)

Zie ook:
Markt Wijk en Aalburg niet structureel open voor parkeren (za, 2 nov 2019)
Parkeerpilot Markt wordt voortgezet (wo, 6 mrt 2019)
Winkelpubliek parkeert op Markt bij sluitingsdag supermarkt (vr, 1 mrt 2019)
Parkeren op Markt Aalburg bij wijze van proef mogelijk (ma, 22 okt 2018)
Parkeerprobleem Markt Aalburg verdient bredere visie (di, 12 jun 2018)
Aanpak verkeersproblematiek marktplein opnieuw uitgesteld (wo, 30 jan 2013)
Parkeren op de Markt? (di, 25 okt 2011)
Auto's mogen parkeren op Aalburgse Markt (ma, 29 nov 2010)
Openstelling markt voor parkeren auto's (wo, 10 mrt 2010)


Deel dit bericht met je vrienden!