Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dooi treedt in, schaatsen op openwater gevaarlijk' In Altena wordt een gemaal sneeuwvrij gemaakt.
12feb

Dooi treedt in, schaatsen op openwater gevaarlijk

REGIO - Maandag valt de dooi in. De Rijn bij Lobith zakt dit weekend onder 12m +NAP, een normale waterstand. Op de Maas is de waterstand alweer normaal. Uiterwaarden en buitenpolders stromen leeg, soms met grote kracht. Zomerkades vallen droog.

Hoogwater, sneeuw en ijs laten heel wat rommel en schade achter op de dijken en in de uiterwaarden. Dat laat Waterschap Rivierenland weten in een dagelijkse update rond het hoogwater. De veranderende weersomstandigheden bezorgt het waterschap het nodige werk.

Hekwerken zijn stuk of hangen vol drijfvuil. Op dijken liggen grote hoeveelheden drijfvuil. Dit wordt opgeruimd zodra de dijken droog genoeg zijn voor zwaar materieel. Dijkbeheerders inspecteren de dijken en kades op schade, die in de loop van de zomer wordt hersteld.

Zodra wellen droogvallen en de dooi het toelaat, ruimt het waterschap binnendijks zandzakken op. Vastgevroren stuwen en gemalen kunnen na het weekend weer op afstand worden bediend. Dat is op tijd voor het vele smeltwater van sneeuw en ijs.

Waarschuwing
Dan een waarschuwing: 'Schaatsen bijvoorbeeld op de Bakkerskil bij de Biesbosch is riskant door de stroming en getijde. Dat geldt ook voor de volle uiterwaarden. De waterstanden in de rivieren dalen komende dagen snel. Dit betekent dat volle uiterwaarden en buitenpolders langzaam leegstromen. Dit maakt het ijs in de uiterwaarden onbetrouwbaar. Schaatsen op de uiterwaarden is daarom levensgevaarlijk.'Deel dit bericht met je vrienden!