Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA en VVD klimmen weer in de windmolenpen' Inwoners van buurgemeenten moeten serieus genomen worden.
08jan

CDA en VVD klimmen weer in de windmolenpen

 ALTENA - Als het niet de gaswinning is in het Waalwijkse die zorgen biedt, dan zijn er ook nog hoofdbrekens over de plannen voor plaatsing van een reeks windmolens aan de grens met Altena. Vrijdag (8-1) stuurde Arno Bouman (CDA Altena) en Pim Bouman (VVD Altena), samen met (burger)raadslid Gerard Vos, een brief aan de gemeenteraad van Waawlijk.

Als inwoners van Drongelen en Genderen en (burger)raadsleden van Waalwijk buurgemeente maakten partijen eerder gebruik van de mogelijkheid een inspraakreactie te geven op de (concept) kadernota "grootschalige opwek duurzame energie". Daags voor het kerstreces werd per brief medegedeeld dat het college van Waalwijk akkoord was met de kadernota.  Op basis van de reacties op de inspraak en op de inspraak van het college van de gemeente Altena blijven CDA en VVD zorgen houden of de belangen van de betrokken inwoners van Altena wel serieus worden genomen.

Arno Bouman, zelf inwoner van Genderen: 'Nogmaals roepen we de raad op om óók de belangen van de inwoners van buurgemeente Altena te waarborgen bij het vaststellen van de kadernota "grootschalige opwek duurzame energie". Met name in Drongelen zal de overlast van de windmolens kunnen gaan spelen. Liever zien we helemaal geen grote windmolens met een tiphoogte van 260 meter maar als die er komen is financiële compensatie dan óók daar rechtvaardig en op zijn plaats.' Daarnaast vinden partijen het heel raar dat de minimale afstand van 750 meter van een bebouwde omgeving opeens is geschrapt uit de definitieve versie.

Aanpassingen
Concreet zien VVD en CDA graag vastgelegd dat betrokken inwoners van de buurgemeenten moeten worden meengenomen in de participatie én financiële compensatie. 'Daarnaast vragen we u de afstandscriteria van minimaal 750 meter weer op te nemen in de definitieve versie van de kadernota.'
Bouman hoopt dat de raad van Waalwijk de voorgestelde aanpassingen overnemen bij hun besluit eind januari.

Zie ook:
Altena dient zienswijze over windmolenplaatsing (za, 3 okt 2020)
'Windmolens Waalwijk vervuilen horizon van Altena' (vr, 4 sep 2020)
Dorpsraad Genderen stuurt gemeente brandbrief over windmolens (zo, 3 feb 2019)
Politiek wil dialoog over windmolens zuidgrens Altena (vr, 11 jan 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!