Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gaswinning in Waalwijk gaat door ondanks vele protesten' Uitbreiding van de gaswinning door fracking en nieuwe gasputten is mogelijk.
03dec 2020

Gaswinning in Waalwijk gaat door ondanks vele protesten

ALTENA / AALBURG - Ondanks alle ingediende bezwaren heeft de Raad van State toch besloten dat de gaswinning in Waalwijk-noord kan doorgaan. Het samengebalde protest van de Provincie, drie waterschappen, de gemeenten Waalwijk, Altena (toen Aalburg) Heusden, Loon op Zand, Tilburg en attractiepark De Efteling mochten niet baten. Vermilion Energy mag doorgaan met het winnen van gas. De Raad van State oordeelde woensdag (2-12) over het gasdossier.

Het genoemde gaswinningsbedijrf Vermilion kreeg eerder van minister Wiebes (Economische Zaken) toestemming om nog tot 2026 aardgas te winnen. Minster Wiebes keurde in november 2018 de plannen goed naar kleinschalige gasboringen in de regio Waalwijk. Die gasputten hebben uitlopers onder de gemeente Altena, en wel onder de dorpen Drongelen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Eethen en een groot deel van Wijk & Aalburg.

Wethouder Roland van Vugt was eerder van mening gaswinning niet verstandig te vinden. 'Daar zijn wij op tegen. Wij willen juist van het gas af. Wij doen als college precies wat de gemeenteraad wil.' Het mocht dus allemaal niet baten. De bezwaren weerden door de Raad van State naar de prullenbak verwezen.

Bezwaren
De tegenstanders zijn van mening vinden dat de gaswinning risico's met zich meebrengt voor het milieu en de omgeving. De waterschappen met n ame vrezen een vervuiling van het grond- en drinkwater. De Raad van State was resoluut en verwierp dit gelegenheidsargument: de waterschappen hadden zich namelijk eerder nooit negatief uitgelaten over de gaswinning die al sinds begin negentiger jaren gaande is.

Ook voor bodemdaling wordt gevreesd. Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat er van uit dat die in de regio Waalwijk tussen de 1 en 4 centimeter kan zijn. Beperkt dus. Het risico op aardbevingen is volgens hen 'verwaarloosbaar'.

Hidde Baars van Vermillion Energy stelde eerder: ' Risico's worden soms wat overdreven. De angst voor gaswinning is onterecht.'

Uitbreiding
Het huidige winningsplan biedt ook de mogelijkheid de gasproductie te verhogen, door toepassing van hydraulische stimulatie, het zogenaamde fracking. Alsook het eventueel boren van een nieuwe put in het gasveld. De Raad van State in haar uitspraak: 'Hydraulische stimulatie is ook in het verleden toegepast bij de gaswinning uit het gasvoorkomen. De minister heeft met het winningsplan ingestemd, en daarbij onder meer bepaald dat nog 1618 miljoen Nm3 gas uit het gasvoorkomen Waalwijk-Noord mag worden gewonnen.'

(Archieffoto ter illustratie)

Zie ook:
Vermillion: 'Angst voor gaswinning is onterecht' (wo, 18 sep 2019)
Wethouder Van Vugt: ‘Wij willen geen gaswinning onder Altena’ (ma, 9 sep 2019)
Docu gaswinning van Oké TV behandelt schade in Brakel (zo, 1 sep 2019)
Oké TV brengt miniserie over problemen rond gaswinning in regio (za, 24 aug 2019)
AltenaLokaal maakt zich zorgen over gaswinning in de regio (ma, 19 aug 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!