Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Luchtmacht oefent boven Altena met F-35' De F-35 vliegt samen met Apaches voor Close Air Support.
14sep

Luchtmacht oefent boven Altena met F-35

ALTENA - Vanaf maandag (14-9) t/m donderdag (17-9) oefent de Koninklijke Luchtmacht met een nieuw communicatiesysteem voor Close Air Support (CAS) samen met de Koninklijke Landmacht.

Naast Apache gevechtshelikopters van het Defensie Heloikoptrer Commando (DHC) Vliegbasis Gilze Rijen nemen ook twee F-35's deel vanaf Vliegbasis Leeuwarden. De F-35 Lightning II is de opvolger van de verouderde F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt.

De oefening wordt gedraaid c.q. gevlogen in omgeving van Gilze-Rijen en de gemeente Altena. (Tekst gaat verder onder de foto)

Support
Op missies, zoals in uitzendgebeiden, ondersteunen vliegtuigen de eigen grondtroepen. Deze vorm van air power wordt aangeduid met Close Air Support. Afhankelijk van de behoefte kan het gaan om verkenning, om de aanwezigheid van jachtvliegtuigen laten zien (showing the flag) of wapeninzet.

De Koninklijke Landmacht zet hiertoe zogenaamde Joint Terminal Air Controllers (JTAC) in. De JTAC is een militair (operator) die vanuit een bepaalde positie op de grond de gevechtsvliegtuigen, en/of de helikopters, aanstuurt boven het inzetgebied. De JTAC is essentiëel voor het belang van effectieve luchtsteun bij (speciale) operaties.

(Foto's Koninklijke Luchtmacht)Deel dit bericht met je vrienden!