Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem '‘Kwaliteit brandkranen in Altena niet voldoende gewaarborgd’' CDA Altena stelt - met de VVD - opnieuw vragen rond deze kwestie.
26aug

‘Kwaliteit brandkranen in Altena niet voldoende gewaarborgd’

GENDEREN - ALTENA:  Na de stevige brand in mei van een schuur en twee naastgelegen huizen aan de Meerhoek in Genderen, stelde CDA en VVD Altena kritische vragen omtrent het gebrek aan bluswater op en nabij de locatie. Men wilde ook weten hoe dat in de rest van Altena zat. Inmiddels zijn de antwoorden binnen.

Arno Bouman (CDA) reageert: 'Hier staan toch wel enkele schokkende constateringen in. Zo blijkt nu dat Brabant Water helemaal geen controle uitvoert op de brandkranen. Maar de brandweer dus ook niet want tegen hen is gezegd dat Brabant Water dit doet. Bizar natuurlijk...' Het college in de brief: 'Als college zijn wij dan ook van mening dat hierdoor de kwaliteit van brandkranen niet voldoende is gewaarborgd en dat actie moet worden ondernomen.'

Zand en onkruid
De brandweer had die morgen inderdaad last van het feit dat een tweetal brandkranen niet snel kon worden aangesloten. Het college: 'Er is gebleken dat een brandkraan aan de Burgemeester Brunestraat vol met zand zat en was de brandkraan aan de Hoofdstraat overgroeid met gras en niet voorzien van een brandkraanbordje. Dit zorgde ervoor dat het de brandweer extra tijd heeft gekost om de waterwinning op te bouwen. Maar er is op geen enkel moment de situatie ontstaan dat er geen bluswater beschikbaar was.' Arno Bouman: 'Het is echter niet hard te maken of dit gevolgen heeft gehad voor de schade die uiteindelijk is ontstaan.'

Acties
De raadsinformatiebrief beschrijft diverse acties die het college wil oppakken. 'Naar aanleiding van (...) de brand in Genderen is besloten om hieraan prioriteit te geven en een apart project te starten voor het in kaart brengen van de brandkranen en de kwaliteit daarvan in de gehele gemeente Altena. Op basis van dit beeld wordt een plan van aanpak opgesteld dat moet waarborgen dat Altena over adequate bluswatervoorzieningen beschikt. Uiteraard zal hierin afstemming worden gezocht met de Veiligheidsregio en het daar lopende project.' Arno Bouman reageert: 'Maar wanneer deze (acties - red.) zijn afgerond wordt helaas nergens vermeld. Uiteraard ga ik hier weer verder navraag naar doen. Zoals de vorige keren proberen we hier weer samen met collegaraadslid Pim Bouman op te trekken.

Zie ook:
CDA Altena: zorg over bluswater en controle brandputten (di, 26 mei 2020)
Grote brand in Genderen (di, 26 mei 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!