Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Vanaf donderdag hitteplan actief' Ook wordt een smogwaarschuwing gegeven.
05aug

Vanaf donderdag hitteplan actief

REGIO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt vanaf donderdag (6-8) het Nationaal Hitteplan in werking. Er nadert een groot aantal tropische dagen. Ook geldt er een smogwaarschuwing. 'Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.'

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de daaraan klevende risico’s en een oproep om extra op elkaar te letten. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. 'Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting', meldt het RIVM.

Smog
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.
'In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union   -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex.' Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de smogwaarschuwing om in een smogalarmDeel dit bericht met je vrienden!