Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De Kaaie Poale keren terug op hun oude stekkie' Na de vernietigende klap worden de 235 jaar oude grenspalen in ere hersteld.
10jul

De Kaaie Poale keren terug op hun oude stekkie

VEEN/ANDEL - De even vermaarde als historische Kaaie Paole, op de grens tussen Veen en Andel, keren terug. Dat goede nieuws meldt Omroep Brabant. De grenspalen worden na restauratie weer op hun oude stekkie teruggeplaatst.

Vorig jaar immers werden de palen uit 1785 aan stukken gereden door een automobilist die te diep in het glaasje had gekeken. Daarmee kwam een einde aan de markante markering van de voormalige waterschappen Oudland van Altena en Stad en Lande Heusden.

De brokstukken werden na de clash toevertrouwd aan de zorgen van de familie Skledar (Natuursteenbedrijf Midden-Brabant) in Veen. Omroep Brabant weet: ‘Nadat het bedrijf een rapportage had opgesteld kwam de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) met een eigen adviseur.’  Volgens de dienst kunnen de palen na het herstel weer dertig tot vijftig jaar hun cultuurhistorische diensten bewijzen.

Uitgelicht

De herstelwerkzaamheden worden naar verwachting dit jaar nog uitgevoerd, alles onder toeziend oog van de eerder genoemde RCE. Of de grenspaal van waterschap Stad en Lande Heusden ook 'een tikkie scheef' wordt teruggezet, zoals voor het ongeluk, is afwachten.
Na plaatsing worden nog wel beschermende maatregelen genomen. Zo worden de Kaaie Poale uitgelicht. Dat zal ongetwijfeld een fraai beeld opleveren, maar de voorziening is vooral bedoeld als extra aandacht voor al het drukke verkeer dat zich over de Maasdijk wurmt.

De  herstelkosten worden geraamd op 25.000 euro. Deze zullen verhaald worden op de veroorzaker van de schade.

(Foto redactie Aalburg.Net -alle rechten voorbehouden)

Zie ook:
Kaaie Poale Prijs voor 'belangrijke cultuurhistorische bijdrage' (ma, 30 sep 2019)
De Kaaie Paole aan stukken gereden - UPDATE (zo, 11 aug 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!