dinsdag 19 maart 2024

Alles over Altena

Wat houdt de versoepeling van de Coronamaatregelen in?

25 juni 2020 (door AalburgNet)

REGIO - Meer versoepelingen coronamaatregelen met ingang van woensdag 1 juli. Belangrijkste regel voor 18+: Houd 1,5 meter afstand tot andere 18+-ers.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Hugo de Jonge lieten in hun persconferentie woensdagvanavond (24-6) weten welke versoepelingen van de coronamaatregelen woensdag 1 juli 2020 ingaan. Ze roepen iedereen op samen een tweede golf te voorkomen. Het belangrijkst daarin is: afstand houden.

Discipline en zelfbeheersing
Minister-president Rutte: “Geniet van de vrijheid, maar gedraag je verantwoordelijk. Het is een groot gevaar om te denken: mooi dat was coronatijd, nu terug naar de onze. We moeten samen zorgen dat er geen tweede golf komt. Door afstand te houden, geven we elkaar ruimte. Dat vraagt nog meer discipline en zelfbeheersing. Minister Hugo de Jonge: “Wij kunnen klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Waar het virus de kop opsteekt, moeten we het de kop weer indrukken. Dus als je klachten hebt, laat je testen."

Vanaf woensdag 1 juli geldt:

Algemene maatregelen

*    Bij klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk onderzoeken op corona
*    Houd 1,5 meter afstand
*    Was vaak je handen
*    Werk zoveel mogelijk vanuit huis
*    Vermijd groepen en drukke locaties en
*    Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Algemene regels voor binnen

*    Houd 1,5 meter afstand
*    Maximaal 100 personen (exclusief personeel) per ruimte met vaste zitplaatsen
*    Geen maximumaantal personen als er vaste zitplaatsen zijn, met reservering en gezondheidscheck vooraf
*    In locaties met doorstroom van bezoekers, zoals winkels, musea, bibliotheken en andere voorzieningen, geldt géén maximumaantal personen, wel de 1,5 meter afstand.

Algemene regels voor buiten

*    Houd 1,5 meter afstand
*    Maximaal 250 personen (exclusief personeel)
*    In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
*    Géén maximumaantal personen als voldaan wordt aan de voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf
*    In buitenlocaties met doorstroom van bezoekers, zoals dierentuinen en pretparken geldt geen maximumaantal personen per ruimte (natuurlijk wel  de 1,5 meter afstand -  locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel).

Kinderen en jongeren

*    Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot andere kinderen tot en met 12 jaar
*    Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot volwassenen (18+)
*    Jongeren tot 18 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot andere jongeren tot 18 jaar

Onderwijs

*    Op de kinderopvang en in het basisonderwijs hoeven kinderen onder de 12 jaar geen afstand te houden tot volwassenen.
*    Middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer volledig open. Leerlingen onder de 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, wel moeten leerlingen en leraren 1,5 meter afstand houden
*    Vanaf de start van nieuwe school/studiejaar mogen er weer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden leerlingen/studenten en docenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.

Vervoer

*    In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar. Mijd reizen in spits
*    Voor overig vervoer (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje is verplicht
*    In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje als meerdere mensen in één auto reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren
*    In overig vervoer: 1,5 meter afstand.

Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.

Horeca

*    Aanvullend op de binnen- en buitenafspraken geldt dat buiten op de terrassen geen 1,5 meter tussen de tafels verplicht is wanneer kuchschermen worden toegepast
*    In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats
*    Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Sport

*    Alle binnen- en buitensporten zijn weer toegestaan, ook contactsporten voor jong en oud, zowel recreatief als wedstrijdsport. Hierbij geldt de 1,5 meter afstand niet.
*    Sportscholen mogen weer open, met 1,5 meter afstand en aanvullende adviezen.

Evenementen

*    Het is toegestaan om evenementen te organiseren, volgens de algemeen geldende regels voor buiten. Daarnaast gelden de regels en de procedures van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Vergunningsaanvragen voor evenementen kunnen – zeker in eerste instantie – langer duren dan voorheen, omdat veel veiligheidsstandaarden opnieuw bepaald moeten worden door de eis om 1,5 meter afstand te (kunnen) houden. Voor de 2e helft van augustus zullen daardoor waarschijnlijk nog geen evenementen plaatsvinden.

Contactberoepen

*    De uitzondering op de 1,5 meter afstandregel geldt vanaf woensdag 1 juli ook voor sekswerkers.

Cultuur

*    Voor cultuur gelden de algemene regels voor zowel binnen als buiten.

Lees meer in de uitgebreide toelichting op www.rijksoverheid.nl.

Geloofsdiensten

*    Religieuze bijeenkomsten zoals kerkdiensten zijn toegestaan, onder voorwaarde dat er niet gezongen wordt.

Verpleeg- en verzorgingstehuizen

*    De verpleeghuizen mogen weer bezoek ontvangen. Dat bezoek is niet meer beperkt, als de locatie coronavrij is. De precieze regels kunnen per verpleeghuis verschillen.

Uitzonderingen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:

*    Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders
*    Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs)
*    Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
*    Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden binnenkort weer mogelijk. Het RIVM komt snel met een advies.

Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan. Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Bezoek deze informatie op www.rijksoverheid.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.