Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Lucht- en Landmacht oefenen samen boven en in de regio' Defensie oefent met twee Apaches in de omgeving van de gemeente Altena.
05jun

Lucht- en Landmacht oefenen samen boven en in de regio

ALTENA - Vrijdag (5-6) is is de laatste dag van de oefening Purple Windmill. De Koniklijke Luchtmacht oefent met zogeheten Joint Terminal Attack Controllers van de Koninklijke Landmacht. Deze geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen aan de helikoptercrews. Dat maakt het mogelijk dat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. Vrijdagmorgen oefent Defensie met twee Apaches in de omgeving van de gemeente Altena. 

Jachtvliegtuigen van de luchtmacht trainen deze week het uitschakelen van gronddoelen. Deze close-air support-missies voeren de vliegers uit met zogenoemde Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers). Deze landmachtmilitairen geven vanaf de grond per radio en computer aanwijzingen zodat vanuit de lucht het juiste doel wordt uitgeschakeld. Dat gebeurt nu gesimuleerd.

Apaches
De luchtmacht werkt samen met militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade, alsook met grondtroepen van de NAVO-partners Frankrijk en België. Ook Apache-gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen nemen deel aan de oefeningen. Zij vliegen boven de omgeving van het Maas-Waalgebied, een officieel laagvlieggebied. Laagvliegen vraagt, zeker bij duisternis, om specifieke training en ervaring. Obstakels zijn bij laagvliegen pas laat zichtbaar.

(Archieffoto)Deel dit bericht met je vrienden!