Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Sylvana Leuwol lanceert etenswaardig boek over Indo-cultuur' Als Indo’s niet eten, dan koken ze. En als ze niet koken dan praten ze er over.
21apr

Sylvana Leuwol lanceert etenswaardig boek over Indo-cultuur

VEEN - Sylicious, een boek geschreven om de langzaam verdwijnende Indo-cultuur van een andere kant te belichten. Schrijfster Sylvana de Backer-Leuwol uit Veen, eigenaresse van het bedrijf SylSoulFood, omschrijft haar boek Sylcious als een makkelijk te lezen boek, met humor én recepten. Zij hoopt daarmee lezers te inspireren en bewust te maken waar zij zich mee voeden als voedsel voor de body, mind en soul. Bovendien is dit boek ook voor mensen die Indonesië herkennen in de gerechten en haar verhalen. De Indo cultuur is langzaam aan het verdwijnen in Nederland. Graag draagt De Backer haar steentje bij om de volgende generaties met Indonesisch bloed te verblijden met een ander geluid dan die zij van hun (over)grootouders en ouders kennen.

Het boek Sylicious sluit aan op een eerder verschenen artikel van publicist Eduard Steinmetz die zijn zorg in Trouw (15 juni 2019) uitte dat in de canon van de Nederlandse geschiedenis de schaduwkanten van Nederlands-Indië ontbreken. “Het Nederlands-Indisch schaduwverleden zat 70 jaar in de doofpot. Nog steeds beperkt onderzoek zich vooral tot excessen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1949, waarbij overigens 106.000 doden vielen.” Op 10 augustus 2019 kopte het AD zelfs een artikel over het verdwijnen van de Indo-cultuur, geschreven door Johan Nebbeling.

Creatief laatste hoofdstuk
Als Indo’s niet eten, dan koken ze. En zijn ze niet aan het koken dan praten ze er over. Dit boek voegt daar nu ook het schrijven erover aan toe. Het boek beschrijft de kennismaking met de Nederlandse keuken, (eet) gewoonten maar ook hoe de schrijfster hiermee als onderneemster thans mensen met een voedingsbeperking w.o. lactose- en glutenallergie ‘eet-oplossingen’ aanbiedt. Zij noemt zichzelf dan ook geen voedingsdeskundige, diëtiste of chefkok, maar Coach van Eet-oplossingen. De Aziatische keuken in het algemeen en Indonesische keuken in het bijzonder is voor dit soort allergieën vele smakelijke gerechten als oplossing. Het boek kent een opmerkelijk, creatief bedacht laatste hoofdstuk. Daarom alleen al is Sylicious het lezen waard.

Zie ook:
Sylvana de Backer lardeert met Food For Thought de historie (ma, 21 okt 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!