Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'CDA heeft zorgen om lood in het drinkwater' ”Goede voorlichting voorkomt bezorgde inwoners.”
12feb

CDA heeft zorgen om lood in het drinkwater

ALTENA - CDA Altena heeft vragen gesteld aan het college van B&W over het nieuwsbericht van de NOS die een enquête hield over 'lood in waterleidingen'. Naar aanleiding hiervan is er voor dit onderwerp momenteel veel aandacht in heel Nederland. Lood werd vroeger algemeen gebruikt voor drinkwaterleidingen.

Het CDA wil weten of de gemeente ook gebouwen bezit die van voor 1960 zijn. Tot dat jaar werden namelijk loden leidingen gebruikt.

Risico's
In de leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en in het drinkwater terechtkomen. Aangetoond is dat te veel aan lood kan leiden tot verlaging van de intelligentie en concentratiestoornissen. Vanwege de risico’s mag de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 microgram per liter zijn. Die norm is alleen haalbaar als loden leidingen vervangen worden. Ongeboren baby's, zuigelingen en kinderen tot en met 6 jaar zijn veel gevoeliger voor lood dan oudere kinderen en volwassenen. Ouderen die te veel lood binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op een te hoge bloeddruk.

Controle
Ook wil het CDA dat burgers worden geïnformeerd hoe ze hun huis, hun verenigingsgebouw of hun kerk kunnen controleren op de aanwezigheid van loden leidingen.

Volgens gemeenteraadslid Tineke Zaal - Van der Steen, die de vragen stelde aan het college, zijn nog geen signalen binnengekomen van bezorgde inwoners. ”Juist dat willen we met goede voorlichting voorkomen. Lood is een zwaar metaal, dat giftig is. Je wilt toch echt niet dat dat uit de kraan komt”.Deel dit bericht met je vrienden!