Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Weidevogelgroep Altena op zoek naar (nog meer) vrijwilligers' Met name in de polders rondom Veen zijn nieuwe vrijwilligers nodig.
10feb

Weidevogelgroep Altena op zoek naar (nog meer) vrijwilligers

ALTENA / VEEN - De dagen gaan weer lengen, het weidevogelseizoen van 2020 staat voor de deur. Over niet al te lange tijd zullen de eerste kieviten met hun spectaculaire duikvluchten door het luchtruim buitelen. Op dinsdagavond 25 februari wordt met de startavond op Fort Giessen de aftrap gegeven. De Provinciale Jaaravond is een week eerder op woensdag 19 februari op het Provinciehuis in Den Bosch. Zowel ervaren als nieuwe vrijwilligers zijn beide avonden van harte welkom om deze informatieve, maar ook gezellige avonden bij te wonen.

De Werkgroep is zoals ieder jaar weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich aan willen sluiten bij de dames en heren die zich al jarenlang trouw inzetten. 
De Weidevogelgroep werkt samen met Altenatuur, de VMB,  ANV Altena Biesbosch en het Brabants Landschap om gezamenlijk de zoekgebieden uit te breiden en de overlevingskansen van weidevogelkuikens zo goed mogelijk te waarborgen. Zo’n 140 boeren en loonwerkers verlenen hun medewerking.

Weidevogelbescherming is een begrip geworden op ons eiland. Met de vondst van maar liefst 726 nesten in het voorjaar van 2019 werd een nieuw, nimmer geëvenaard record bereikt. Het enthousiasme onder de vrijwilligers en agrariërs is daarom onverminderd groot. Dames en heren (jong en oud) die het komende voorjaar over vrije tijd beschikken en lekker buiten bezig willen zijn, worden uitgenodigd zich aan te sluiten bij de bestaande loopgroepen.

Voor nieuwe vrijwilligers worden in samenwerking met het Brabants Landschap speciale cursusavonden georganiseerd. Tijdens deze cursus komen weidevogels, hun leefwijze, het landbouwbedrijf en de werkzaamheden van de boer aan bod.

Aanmelden
Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden door een mail te sturen naar Altenatuur@gmail.com onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en emailadres.

Naast het veldwerk verzorgen Henk van Diest (gepensioneerd leerkracht basisonderwijs) en coördinator Len Bruining gastlessen over weidevogels voor de middenbouw van basisscholen in het Land van Heusden en Altena. Leerlingen maken tijdens de les op een aantrekkelijke manier kennis met weidevogels. Ouders en leerkrachten die hier belangstelling voor hebben en behoefte hebben aan meer informatie worden uitgenodigd een mail te sturen naar altenatuurgastlessen@gmail.com 


Loopgroepen
Weidevogelbescherming is een echte lenteactiviteit die plaatsvindt tussen half maart en eind juni. Vrijwilligers zoeken verdeeld in loopgroepen op akkers en weilanden naar nesten in principe gedurende één of twee dagdelen per week. Het is naast een nuttige, ook een heel gezellige bezigheid. De zoektocht naar een nest is sowieso spannend en veel mensen ervaren het vinden van ‘je eerste nest’ als een onvergetelijke kick. De beloning zijn de koddige kievitspullen die hun eerste onzekere pasjes over de akker zetten of de gruttojongen die op hun lange poten in het lange gras luidkeels om hun ouders piepen. 

Ook de techniek heeft zijn intrede gedaan. Met behulp van speciale apps worden de gevonden nesten in kaart gebracht. De speciaal ontwikkelde weidevogeldrone heeft na een aantal experimentele jaren zijn diensten herhaaldelijk bewezen.

Kijk ook op de website www.altenatuur.nl en op de facebookpagina: Weidevogelgroep Altena

(Foto AalburgNet - alle rechten voorbehouden)

Zie ook:
Plasdras-werkgroep plaatst zonnepompen (wo, 22 jan 2020)


Deel dit bericht met je vrienden!