Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Richard van der Koppel ontwerpt monument Merwedegijzelaars ' De 42 mannen die werden opgepakt, werkten onder andere in de Biesbosch ...
10feb

Richard van der Koppel ontwerpt monument Merwedegijzelaars

GENDEREN / REGIO - Richard van der Koppel uit Genderen heeft de eer het monument voor de Merwedegijzelaars te realiseren, zo maakt de gemeente Altena bekend. ’Met passende emotie komt het verhaal van de Merwedegijzelaars tot zijn recht in het ontwerp', aldus de commissie.

Het was spannend, maar de herkenning van de nabestaanden in het ontwerp, gaf de doorslag.
Richard van der Koppel gaat daarom het monument voor de Merwedegijzelaars maken.

Donderdag 6 februari presenteerden drie kunstenaars hun ontwerp aan de commissie bestaande uit de nabestaanden van de Merwedegijzelaars en een afvaardiging van de 4 en 5 mei comités. Allen waren aangenaam verrast met de mooie en bijzondere ideeën.
In januari werden uit veertien inzendingen drie kunstenaars gekozen die een ontwerp maakten voor het monument. De kunstenaars van deze ontwerpen kregen donderdag 6 februari de kans om hun ontwerp te presenteren. Het monument wordt bijzonder. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook omdat het een monument in drie delen wordt, dat ieder op zich een monument is, dat ‘af’ is.

De drie monumenten komen te staan in de gemeentes Altena, Hardinxveld- Giessendam en Sliedrecht. De drie ontwerpen waren ieder voor zich bijzonder, waardoor het voor de jury een lastige keuze was.

Nagedachtenis Merwedegijzelaars
Het monument is een nagedachtenis aan de Merwedegijzelaars. In 1944 werden honderden
overwegend jonge mannen aan weerszijden van de Merwede opgepakt en weggevoerd naar de
kampen Vught en Amersfoort en veel van hen later naar Duitsland. Zo’n 25 van deze mannen
keerden na de oorlog niet terug. De onthulling van het monument vindt plaats in mei, op
verschillende plekken in de drie gemeenten.

Meer informatie over de Merwedegijzelaars kunt u HIER vinden ...

Awards BizAwards Altena
Kunstenaar Richard van der Koppel ontwierp eerder ook de Awards voor BizAwards Altena, de prijs voor onderscheidend ondernemerschap in het Land van Heusden en Altena.

Lees ook:

(Archieffoto ter illustratie)Deel dit bericht met je vrienden!