donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Glasvezel in de regio rond Aalburg

2 december 2019 (door AalburgNet)

REGIO AALBURG - In de kernen van de voormalige gemeente Aalburg denkt men waarschijnlijk niet als eerste aan een plek voor supersnel internet. Bij hoogwaardige infrastructuur en digitale voorzieningen denken mensen eerder aan grotere plaatsen. Maar niets is minder waar. Wijk en Aalburg beschikt over een hoogwaardig glasvezelnetwerk, dat tv en internet van perfecte kwaliteit mogelijk maakt. Om hiervan te profiteren moeten bedrijven overigens wel zelf een glasvezelabonnement voor tv en internet afsluiten bij hun aanbieder. De meerkosten daarvan zijn relatief beperkt, dus voor velen zal dat interessant zijn.

Wat is glasvezel?
In de context van digitale communicatie wordt met glasvezel een relatief nieuw soort draad bedoeld, waarmee alle dataverbindingen razendsnel worden. Snelheden tot 1 Gbit/s worden in de praktijk gerealiseerd, maar dat is zeker nog niet de theoretische limiet van glasvezelverbindingen. Al heeft dat weinig praktische gevolgen, omdat die snelheid al ruim voldoende is om elke praktische toepassing binnen een normaal huishouden te faciliteren. In gewone mensentaal: downloaden en uploaden gaat razendsnel met de huidige snelheden van glasvezel. Uniek aan glasvezel is bovendien dat de downloadsnelheid en uploadsnelheid gelijk zijn. Bij andere dataverbindingen is de uploadsnelheid altijd veel trager dan de downloadsnelheid.

Waar ligt glasvezel?
Glasvezel wordt geleidelijk uitgerold in heel Nederland en daarbij ligt de sleutel voor een groot deel bij de bewoners van een bepaalde postcode. Netwerkbedrijven leggen namelijk kabels in de grond, zodra voldoende bewoners zich toeleggen op het afnemen van een glasvezelverbinding, wanneer deze er eenmaal ligt. Wanneer een bepaalde regio in aanmerking komt – zoals Aalburg in 2017 – zal hier ook actief op geworven worden. In de praktijk blijkt dit vooral in plattelandsregio's relatief vlot te gaan, zoals ook blijkt uit de actuele dekking van glasvezel in Nederland. Het bereiken en overtuigen van voldoende mensen, gaat daar blijkbaar sneller.

Wat is het nut van glasvezel?
Razendsnel downloaden, uploaden en content bekijken via internet of tv, natuurlijk. Maar daar is niet noodzakelijkerwijs glasvezel voor nodig, zal de kritische consument wellicht tegenwerpen. Tal van huishoudens zonder glasvezelverbinding zijn al heel tevreden met hun huidige verbinding. Toch is het aanleggen van glasvezel ook een vorm van toekomstbestendigheid. Een beetje zoals 5G de logische opvolger is van 4G. Onze behoefte op het gebied van snelle data neemt nou eenmaal toe. We willen steeds meer, ook al hebben we het zelf niet altijd in de gaten. Want de producenten van content maken steeds meer hoogwaardige content, die steeds zwaardere dataverbindingen nodig heeft om in optimale kwaliteit vertoond te worden. Het volgen van een favoriete serie of vlogger kan in de toekomst wel eens om een krachtigere dataverbinding vragen dan nu het geval is. Wie zich laat aansluiten op glasvezel, is daar alvast goed op voorbereid.

Lees meer over:

glasvezel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.