Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'In Altena is en blijft Piet zwart' Zie ginds komt de stoomboot naar de regio vol zwarte pieten.
13nov

In Altena is en blijft Piet zwart

ALTENA / BOMMELERWAARD – Zaterdag (16-11) komt De Goedheilig Man weer naar Nederland. Met de trein. En in zijn kielzog roetveegpieten. Het is de tijd van verandering én (opnieuw) discussie. Oké Media deed naar aanleiding van 'vol verwachting klopt ons hart' een belrondje langs oranjeverenigingen in de gemeente Altena, Maasdriel en Zaltbommel. De omroep concludeerde na afloop 'dat zwarte piet in de regio gewoon zwart blijft'.

De meeste oranjeverenigingen in de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel en Altena werden door de redactie van Oké Media benaderd. Alle oranjeverenigingen lieten weten geven dat de kleur van piet binnen die kern nog nooit een discussie is geweest. De organisatie van de intocht in Genderen laat weten: 'Bij ons is Piet zwart en dat zal hij blijven ook.' Een andere oranjevereniging laat weten: 'Wij hebben duidelijke afspraken hierover gemaakt. Als de pieten niet zwart zijn, komt Sinterklaas niet!' En deze: 'Er wordt altijd speculaas verkocht om de intocht mede te financieren. Dat dekt een klein deel van de kosten. De vraag wordt tegenwoordig vaak gesteld of de pieten wel zwart zijn, anders koopt men geen speculaas.' Velen vinden de zwarte pietendiscussie “poppenkast” en verder moet de kindertraditie ongewijzigd blijven. Aldus Oké Media.

Verandering
De omroep zocht ook op Facebook de discussie op. Ook daar vooral voorstanders voor een zwarte piet. ”Als het aan de Oranjeverenigingen ligt wordt het een oranje of rood-wit-blauwe Piet. Maar hou hem maar lekker zwart.”. Onder alle reacties is er een persoon wel voor verandering: “Laat ze gewoon de lijn van het Sinterklaasjournaal volgen en geen verwarring voor de kinderen veroorzaken. Al zal het lastig worden ze hier met de trein te laten komen…”

Basisscholen 
Waar de oranjeverenigingen in Altena en de Bommelwaard vasthouden aan de traditionele zwarte pieten, is er wel een (kleine?) verandering bij basisscholen waar toch wel roetpieten verschijnen. Basisscholen volgen kennelijk gemakkelijker de landelijke trend.

Actualiteitenbrubriek Oké Magazine besteedt woensdagavond (13-11) aandacht aan het zwarte pietenitem. Het programma is te beluisteren tussen 19-21 uur bij Oké FM. Dat kan via 105.3FM of 106.4FM. Of tune in via www.okemedia.nl.

(Archieffoto ter illustratie)Deel dit bericht met je vrienden!