Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Energierekening 2020: verduurzamen van de woning loont' Een financiële meevaller ten opzichte van dit jaar.
21okt

Energierekening 2020: verduurzamen van de woning loont

AALBURG - Goed nieuws voor inwoners uit de regio rond de voormalige gemeente Aalburg: de energierekening gaat volgend jaar gemiddeld met €70 omlaag. Dat is een meevaller ten opzichte van dit jaar. Het CBS maakte namelijk begin dit jaar bekend dat de energierekening voor een gemiddeld huishouden met €226 zou stijgen.

Gas duurder en stroom goedkoper
Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Daarom verhoogt de overheid de belasting op gas aanzienlijk. In 2026 zal de belasting op gas met 10 cent per m3 zijn gestegen. De belasting op elektriciteit zal juist met 5 cent per kWh worden verlaagd. Door de belasting op gas te verhogen, hoopt de overheid dat woningeigenaren vrijwillig afscheid gaan nemen van hun gasaansluiting en overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie.

Investeren in energiebesparende maatregelen
Door de stijging van de belasting op gas wordt het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Allereerst kan men flink op de stookkosten besparen door de woning (goed) te isoleren. Op deze manier hoeft er minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Dit resulteert ook weer in een lagere energierekening. Omdat stroom goedkoper gaat worden, kan het ook slim zijn om te investeren in zonnepanelen. Op deze manier produceert de woningeigenaar zijn of haar eigen groene stroom. De energierekening wordt direct lager én de bewoner draagt een steentje bij aan een beter klimaat. Op deze manier is men ook (minder) afhankelijk van de prijsschommelingen van energieleveranciers.

Verschillende subsidies beschikbaar
Door de gemeente Aalburg worden er geen subsidies (meer) verstrekt voor het verduurzamen van de woning. Gelukkig zijn er wel een aantal landelijke regelingen en subsidies beschikbaar. Allereerst kunnen eigenaren een tegemoetkoming krijgen als ze minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Deze tegemoetkoming wordt de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) genoemd. Eigenaren kunnen een tegemoetkoming van ongeveer 20 procent van de kosten krijgen tot een maximum van €10.000 Woningeigenaren die hun woning zeer energiezuinig of energieneutraal maken kunnen daarnaast nog een bonussubsidie tot 4.000 euro krijgen. Naast deze subsidie voor isolatie kunnen particulieren ook een vergoeding krijgen als ze investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie. Denk hierbij aan een pelletkachel, warmtepomp, biomassaketel of een zonneboiler. Deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) vraagt men aan bij het RVO.

Energie besparen zonder technische aanpassingen
Ook zonder financiële investeringen, kunnen woningeigenaren besparen op de energierekening. Allereerst doet men er goed aan om regelmatig energieleveranciers te vergelijken. Door jaarlijks over te stappen, kan men wel honderden euro’s besparen. Daarnaast kunnen mensen ook door een aantal gedragsaanpassingen veel geld besparen. Als de bewoner de thermostaat standaard één graad lager zet, dan bespaart hij of zij gemiddeld 7 procent op de stookkosten. Daarnaast is het belangrijk om de radiatoren af en toe te ontluchten. Op deze manier wordt de ruimte sneller warm.Deel dit bericht met je vrienden!