dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Sylvana de Backer lardeert met Food For Thought de historie

21 oktober 2019 (door AalburgNet)

VEEN - DEN BOSCH: Oud-wethouder van de voormalige gemeente Aalburg, Sylvana de Backer, serveert op zaterdag 30 november Food For Thought in de vorm van een lezing. De lezing gaat in op de geschiedkundige context van recente roman “Het Onbeloofde Land” van schrijfster Paula Brunsveld van Hulten, met audiovisueel materiaal, feiten en cijfers in een boeiende power pointpresentatie en interactie met en tussen publiek. De Backer, woonachtig in Veen, timmert aan de weg met de projecten SylSoulFood en Boelgondisch. Velen kennen Sylvana de Backer-Leuwol vooral ook van Koekhuys Jan de Backer uit Den Bosch.

Na de lezing serveert SylSoulFood de vertaling van deze boeiende lezing symbolisch op een bord met  verschillende contrasten, verschillende smaken in verschillende gerechten. De interpretatie van SoulFood is niet gericht op het huidige comfortfood, het zogenaamde troosteten, maar letterlijk het voeden van je gedachten, je ziel.

Schaduwverleden
Geboren in Indonesië komt initiatiefneemster Sylvana de Backer er steeds meer achter dat haar beeld over de geschiedenis van Nederlands-Indië totaal niet klopt met wat we vanuit de landelijke media vernemen. Publicist Eduard Steinmetz uitte zijn zorg in Trouw (15 juni 2019) dat in de canon van de Nederlandse geschiedenis de schaduwkanten van Nederlands-Indië ontbreken. “Het Nederlands-Indisch schaduwverleden zat 70 jaar in de doofpot. Nog steeds beperkt onderzoek zich vooral tot excessen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog 1945-1949, waarbij overigens 106.000 doden vielen.”

Op 10 augustus kopte het AD zelfs een artikel over het verdwijnen van de Indo-cultuur. Toen ook het boek “Het Onbeloofde Land” van schrijfster Brunsveld van Hulten dit jaar verscheen, was de puzzel snel voor De Backer gelegd.
De schrijfster leest enkele fragmenten voor uit de roman, een levensverhaal in bezetting en dekolonisatie, en latere psychische gevolgen. De lezing gaat in op de vragen zoals: wat is een Indo? Is er een Indische cultuur? Maar ook op het Cultuurstelsel, jappenkamp, Bersiap, spijtoptantenen capita selecta: Molukkers, Chinezen, Sukarno.

De lezing geeft meer duidelijkheid over onbeantwoorde vragen van de generaties na de repatriëringstijd en oudstrijders in voormalig Nederlands-Indië. Vragen die tot op de dag van vandaag leven bij kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Wie zich ook maar verbonden voelt met Indonesië, een Indo voelt, Indisch bloed door de aderen voelt stromen zal tijdens deze lezing herkenning vinden, food for the soul.
Na de lezing kunt u zo u wilt “Het Onbeloofde Land” ter plekke aanschaffen. De schrijfster zal het met plezier voor u signeren.

Datum en tijd
De lezing wordt gehouden op zaterdag 30 november van 14.00 uur - 17.00 uur in VOC (Veteranen OntmoetingsCentrum) De OuweStomp, Fuik 9 in ’s-Hertogenbosch. Meer info is te vinden op www.Sylsoulfood.nl en op Facebook van Sylsoulfood, evenals op www.paulabrunsveldvanhulten.nl. (het onbeloofde land).

SylSoulFood
Als uitbreiding van Koekhuys Jan de Backer zijn de creaties van SylSoulFood mét en zonder de echte Bosschekoek van Jan de Backer niet alleen op foto’s op Facebook, Instagram en Twitter te zien, maar bij gelegenheid ook zelf te proeven, te ervaren en te beleven. Creaties bedenken, op basis van oude authentieke recepten, kooktechnieken, geur, kleur, verse kruiden, groeten, fruit en alles zoveel mogelijk zelf bereidt.

(Foto SylSoulFood FB)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.