Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Van 'piraat' naar professionele radio met DAB+' De knop gaat om met voorzitter Willem Bakker (links) en grondlegger Huib de Groot.
04okt

Van 'piraat' naar professionele radio met DAB+

REGIO / VEEN: Radio Oké FM is vanaf vandaag (4-10) te beluisteren in een digitale, storingsvrije kwaliteit. Het station zendt nu ook uit via het DAB+ netwerk. Met voorzitter Willem Bakker achter de mengtafel, ging om 9:11 uur precies 'de knop' om. Bakker noemt het een mooie stap in de onwikkeling van de zender die op deze manier 'met zijn tijd meegaat. Dit wordt radio luisteren in de toekomst.'

De basis van die ontwikkeling ligt in 2005 toen de zender onder de naam Aalburg FM de lucht inging. De officiële aftrap hiertoe werd gegeven door de toenmalige burgemeester Frans Buijserd op 23 april 2005 om 18:00 uur. De uitzending waren in die tijd gericht op de gemeente Aalburg. In de jaren ervoor zonden enthousiaste vrijwilligers als 'piraat' het radiosignaal de ether in. 

Zaltbommel
Zeven jaar later, met de start van Oké FM - 30 november 2012 -, wilde de Aalburgse Omroep Stichting (AOS - de overkoepelende stichting), verder dan alleen de gemeente Aalburg. De omroep kreeg niet zozeer een nieuwe naam, men wilde vooral af van het imago 'piratenzender', 'amateurs', 'alleen maar lokaal'. Het station wilde op een professionele manier radio maken door een 'jong, fris' geluid en een 'zender met ballen te zijn'. De grenzen werden letterlijk verbreed door de komst van een nieuwe frequentie: 105.3 FM naast de vertrouwde 106.4 FM. Na de naamswijziging werd Oké FM begin 2015 ook de officiele lokale omroep voor de gemeente Zaltbommel.

Toekomst
De huidige voorzitter van de AOS, Willem Bakker, is blij met de ontwikkeling. 'DAB+ is een aanvulling op ons platform. We maken hiermee een geweldige stap richting het digitale. De lokale omroepen in Nederland hebben op dit moment nog niet de ruimte voor DAB+. Wij verkeren in de gelukkige positie dat wij die ruimte kunnen huren met hulp van sponsors. Wij zijn er nu als eerste streekomroep structureel mee de lucht ingegaan en hebben nu een brede dekking in het uitzendgebied.' Bakker legt uit dat de FM-band steeds minder belangrijk wordt. 'Wij gaan zo mee met de tijd, dit wordt radio luisteren in de toekomst.' Hij noemt de ontwikkeling 'een revolutie.'

De voorzitter verwacht niet per se direct meer luisteraars aan de Oké FM-radio. Wel kunnen de mensen uit Altena en de Bommelerwaard die naar hun werk gaan of terug naar huis komen het nieuws, de actualiteiten en de muziek langer meenemen en eerder weer oppakken. Kortom: tevreden luisteraars en blije medewerkers. 

Via kanaal 9C, met zenders in Loon op Zand en Eindhoven, is Oké FM nu in het overgrote deel van Brabant storingsvrij te beluisteren. Wie wil afstemmen via DAB+ moet wel even de zenderlijst refreshen.

Over een week of twee gaat het station de overstap naar DAB+ nog uitgebreid vieren met taart, toeters en bellen. Vooralsnog gaat het om testuitzendingen die eventuele 'kinderziektes' moeten opsporen. 

(Foto's redactie AalburgNet)

Zie ook:
Oké FM schrijft radiogeschiedenis met uitzendingen via DAB+ (do, 3 okt 2019)
Oké FM definitief gestart met uitzenden in gemeente Zaltbommel (do, 28 jan 2016)
Oké FM in de startblokken voor Zaltbommel (za, 5 dec 2015)
AalburgFM wordt Oké FM - Metamorfose compleet (vr, 30 nov 2012)


Deel dit bericht met je vrienden!