woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Historisch landschap in Land van Heusden en Altena keert terug

27 augustus 2019 (door AalburgNet)

BABYLONIENBROEK - Na de aanleg van nieuwe waterberging in het gebied Andelsch Broek / Pompveld, gereed is, gaan  Brabants Landschap en Waterschap Rivierenland nu aan de slag met de versterking van de zogeheten 'natte natuur.'  Deelgebieden worden één geheel, het landschap uit vroeger tijden komt terug en de toegankelijkheid van het gebied voor recreatie wordt verbeterd.

Andelsch Broek / Pompveld is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en in Noord-Brabant een Natte Natuurparel. In het Natura2000 gebied komen opmerkelijke soorten voor zoals de bittervoorn en de grote en kleine modderkruiper. Als het karwi igereed is, omvat het gehele natuurgebied straks zo'n 500 voetbalvelden, dat is 250 hectare.

Maatregel
Een belangrijke maatregel is het omleggen van een hoofdwatergang die nu nog een scheiding vormt tussen Andelsch Broek en Pompveld. Door de watergang langs de oostelijke rand te leggen, vormen de gebiedsdelen één leefgebied voor bijzondere soorten als de bittervoorn en grote en kleine modderkruiper.

Via de hoofdwatergang kwam ook water uit agrarisch gebied rechtstreeks in het natuurgebied. Straks komt water vooral nog binnen via het al bestaande helofytenfilter, een natuurlijk zuiveringsproces dat wordt verbeterd. In diverse gedeelten van het gebied wordt het historisch landschap teruggebracht van voor de ruilverkavelingen: het eeuwenoude slootpatroon dat ook al zichtbaar is in de waterberging. Deze greppels houden ook meer water vast.

(Foto Brabants Landschap)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.