Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oké TV brengt miniserie over problemen rond gaswinning in regio' 'In Brakel zakte de grond een centimeter door eerdere gaswinning.'
24aug

Oké TV brengt miniserie over problemen rond gaswinning in regio

WIJK EN AALBURG / ALTENA -Vermillion kreeg eerder toestemming van de minster om gas te gaan winnen uit het veld onder de Bergsche Maas. Dit veld heeft uitlopers onder de voormalige gemeente Aalburg. De betrokken emeenten hebben grote bezwaren tegen de plannen, er loopt inmiddels een beroep bij de Raad van State. Veel inwoners, alsook de politiek in Altena maakt zich zorgen. Ook in de Bommelerwaard tekenen zich problemen af rond de gaswinning aldaar. Dit alles was voor Oké TV aanleiding een miniserie te maken over het onderwerp.

In “Rivierenland, het nieuwe Groningen” informeert de zender inwoners over de gaswinningsactiviteiten in en rondom de regio. ‘Wat betekent gaswinning voor de inwoners van onze regio? Hoe zit het met de risico's en gevaren op schade? Aardbevingen, scheuren in huizen en mensen die zich niet meer veilig voelen. Is dat het verhaal van Groningen, of komen deze problemen ook op ons bordje?’ Op deze vragen zoekt Oké TV de antwoorden. Er komen inwoners en experts aan het woord, alsook de politiek spreekt zich uit over de mogelijke risico’s en mogelijke gevolgschade. 

Lokale politiek

Na de problemen in Groningen zocht het Ministerie naar oplossingen en vond deze oin gaswinning op meerdere locaties en op kleinere schaal. Inmiddels wordt gas gewonnen vanuit Loon op Zand en Poederoijen. In Brakel werd de eerste schade zichtbaar. Daar daalde sinds 2010 de bodem ongeveer een centimeter, zo stelde gaswinningsbedrijf Vermilion zelf. Het bedrijf ziet geen reden om gaswinning op de kleinere locaties te stoppen en stelt de veroorzaakte schade altijd te vergoeden.

In het eerste deel van de serie spreekt de lokale politiek van Altena over de gaswinning. De fractievoorzitter van AltenaLokaal, Philip den Haan, vertelt over de rol van de politiek rond het gasdossier. Den Haan maakt zich grote zorgen, maar stelt ook dat de lokale politiek niet gehoord wordt. Ondanks unanieme besluiten in alle betrokken gemeenten tegen gaswinning, lijkt het proces niet meer te stoppen.

Update: Gaswinner Vermillion zegt medewerking toe aan Oké TV aan de miniserie rond (vermeende) problematiek met de gaswinning in de regio, zo melden bronnen rond Oké Mediagroep. De gaswinner is blij met de 'hoor en wederhoor' en ging daarom graag in op de uitnodiging van Oké TV.

Ontvangst

De miniserie “Rivierenland, het nieuwe Groningen” is te zien via Ziggo in de gemeente Altena op kanaal 41 en voor inwoners uit de Bommelerwaard op kanaal 36. Ook is de serie online te volgen via  okemedia.nl. Ook op de radio, in actualiteitenrubriek Oké Magazine, besteedt men aandacht aan het dossier. Vanaf 4 september is er wekelijks Een podcast over het thema met alle verslagen en interviews.

Zie ook:
Protest of niet. Gaswinner Vermillion start met huizeninspecties (vr, 23 aug 2019)
AltenaLokaal maakt zich zorgen over gaswinning in de regio (ma, 19 aug 2019)
Gasboorder Vermillion wil bouwkundige opnames woningen (za, 10 aug 2019)
Provincie en gemeenten in beroep tegen gaswinning in de regio (wo, 5 dec 2018)
AltenaLokaal start petitie tegen gaswinning (za, 10 nov 2018)
Tóch gaswinning onder Aalburg en Waalwijk (wo, 7 nov 2018)
CDA wil géén uitbreiding van de gaswinning in Brabant (vr, 25 mei 2018)
Visiegroep vreest nieuwe booractiviteiten door geldelijke steun Vermillion aan icoonprojecten (ma, 12 dec 2016)
Vermillion staakt booractiviteiten aan de Zwaansheuvel (wo, 28 sep 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!