dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Gasboorder Vermillion wil bouwkundige opnames woningen

10 augustus 2019 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Het ministerie van Economische Zaken besloot in 2018 tot uitbreiding en verlenging van de gaswinning tot 2026 uit een gasveld dat grotendeels onder Waalwijk-Noord ligt. Het noordelijkste punt van het gasveld ligt net op het grondgebied van Altena.

De gemeente Altena is tegen deze gaswinning. Daarom heeft de gemeente, samen met omliggende gemeenten, de provincie en waterschappen bij de Raad van State beroep aangetekend tegen dit besluit. Wanneer er een uitspraak komt over dit beroep is op dit moment nog niet duidelijk.

Bouwkundige opnames
Het bedrijf dat deze gaswinning uitvoert, Vermilion Energy Netherlands B.V., bereidt zich nu al voor op het voortzetten en uitbreiden van de gaswinning. Om dit mogelijk te maken moeten zij van het ministerie in een ruim gebied rond de gaswinning een bouwkundige opname uitvoeren van een representatieve selectie van woningen en gebouwen. De gedachte is dat er door deze opname beter kan worden aangetoond dat schade door een aardbeving is ontstaan die is veroorzaakt door gaswinning. Dit omdat Vermilion wettelijk aansprakelijk is voor de vergoeding van eventuele schade als gevolg van de gaswinnings-activiteiten.

Brief

In week 34 (19 tot en met 25 augustus) krijgen de eigenaren van enkele honderden panden in onder andere de gemeente Altena een brief van dit bedrijf met het verzoek om op vrijwillige basis mee te werken aan deze bouwkundige opname. Het gaat om de dorpen Drongelen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Eethen, Genderen en een groot deel van Wijk en Aalburg.

De gemeente Altena heeft, samen met omliggende gemeenten, aan Vermilion laten weten het er absoluut niet mee eens te zijn dat de bouwkundige opnames tijdens de lopende beroepsprocedure worden uitgevoerd. De opnames wekken namelijk de suggestie dat het besluit om de gaswinning voort te zetten en uit te breiden al definitief is genomen. En dat is dus nadrukkelijk niet het geval. De gemeenten hebben Vermilion dan ook dringend verzocht het resultaat van de beroepsprocedure af te wachten en nog niet te starten met bouwkundige opnames.

Duurzame alternatieven
Nederland moet van het gas af. De gaskraan hoeft niet morgen dicht, maar afbouwen kan en moet wel. Die afbouw is ook door Den Haag beloofd. In de praktijk werkt het Rijk echter mee aan uitbreiding van bestaande gaswinning (in onder andere Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg).

Het uitbreiden van bestaande gaswinning is onwenselijk en maatschappelijk niet verantwoord. Het is een verkeerd signaal voor onze inwoners, want Nederland moet juist duurzamer worden. ‘Als Altena werken we aan een CO2-neutrale gemeente. Extra gaswinning draagt hier zeker niet aan bij. Mensen hebben zorgen over de veiligheid, gezondheid en er zijn risico’s voor natuur en milieu.

We moeten voorkomen dat er schade ontstaat door bodemtrillingen en dat er bodemdaling optreedt. Bovendien helpt het niet om nationale en internationale afspraken op het gebied van CO2 reductie te halen, zoals het Energieakkoord, het Klimaatakkoord van Parijs, de uitspraak in de Urgenda-zaak en het landelijke Klimaatakkoord.

We roepen Den Haag dan ook op vooral te kijken naar duurzame alternatieven, in plaats van het extra en langer winnen van fossiele brandstoffen. Dit om verdere schade aan natuur en milieu te voorkomen.’ Aldus de gemeente Altena.

Vermillion heeft het onderstaande communicatietraject al gepland:

1. Week 34 (23 augustus): Bewoners, die tot de selectie behoren, krijgen een brief.
2. Week 35 (26 t/m 30 augustus): Telefonisch spreekuur van 12.00 tot 13.00 uur.
3. Week 36: Advertentie in de plaatselijke huis-aan-huisbladen.
4. Week 36: Nieuwsbericht op website Vermillion.
5. Week 36 (5 september): Informatieavond voor bewoners die bij de selectie horen.
6. Week 37: Start uitvoer bouwkundige opname.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.