Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zonnepark in Wijk en Aalburg voor duurzame energie' Waterzuivering heeft veel energie nodig.
16mei

Zonnepark in Wijk en Aalburg voor duurzame energie

WIJK EN AALBURG - ALTENA: Waterschap Rivierenland wil in 2030 een energieneutrale bedrijfsvoering hebben. Waterzuivering heeft veel energie nodig en om duurzaam aan de grote energiebehoefte te voldoen, bouwt men in Wijk en Aalburg en Sleeuwijk zonneparken. 

Het transporteren en zuiveren van afvalwater vergt heel veel elektriciteit. Het is daarom zinvol om zoveel mogelijk ter plaatse de benodigde energie duurzaam op te wekken. Waterschap Rivierenland laat de redactie van Aalburg.Net desgevraagd weten: 'Bij de centralisatie van de waterzuivering in Altena en de bouw van de energiefabriek (in Sleeuwijk - red.) is het een goed moment om ook te kijken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.'

Functiecombinatie
Voor het terrein van de waterzuivering aan de Aalburgsestraat in Wijk en Aalburg ligt er een opgave waterberging te realiseren. Om die reden wordt het zuiveringsterrein dan ook heringericht. 'Omdat zonnepanelen goed te combineren zijn met een waterberging, is dit een mooie kans om een functiecombinatie te realiseren. Alle opgewekte energie zal gebruikt worden om de afvalwaterzuivering van de inwoners van Altena op duurzame energie te laten plaatsvinden.' Aldus een woordvoerder van het Waterschap.

Het Waterschap gaat dus energieneutraler werken en verwacht jaarlijks circa 800.000 kWh op te wekken. Het zonnepark in Wijk en Aalburg zal begin 2020 werkzaam zijn, aldus de planning nu. 

Sleeuwijk
Het Waterschap probeert in principe op al haar zuiveringslocaties zonnepanelen te plaatsen. Ook bij de zuivering van Sleeuwijk zullen zonnepanelen geplaatst worden. Dit zonnepark zal naar verwachting medio 2020 worden opgeleverd. Zonnepark Sleeuwijk zal met een geschatte jaaropbrengst van 1,8 miljoen kWh ook iets groter zijn dan het zonnepark in Wijk en Aalburg.Deel dit bericht met je vrienden!