Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Progressief Altena wil ballonnen en confetti weren bij evenementen' Gemeente Altena heeft nog geen formeel standpunt ingenomen.
08mei

Progressief Altena wil ballonnen en confetti weren bij evenementen

ALTENA - Progressief Altena stelt schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over een gezamenlijke aanpak van zwerfvuil in de gemeente Altena. Wegwerp- en verpakkingsmateriaal, maar ook ballonnen en confetti zijn grote boosdoeners. 

De partij laat weten: 'Samen werken we aan een duurzame toekomst. Ook in Altena maken we ons hier sterk voor. Helaas komt zwerfvuil nog veel voor. Wij stellen daarom een gezamenlijke aanpak voor.'

Natuurlijk kijken naar wat je zelf zou kunnen doen om een duurzame bijdrage te leveren. Zo zijn er verschillende mensen in de regio die met grote regelmaat actief zwerfvuil opruimen. Dat betreft dan wegwerp- en verpakkingsmateriaal, maar ook ballonnen en confetti. Progressief Altena maakte vorig jaar bewust geen gebruik van ballonnen tijdens de campagne.

Ballonnen
In Nederland zijn er al veel gemeenten die beleid hebben gemaakt, specifiek met betrekking tot het gebruik van ballonnen en confetti. Altena hoort nog bij de gemeenten die nog geen formeel standpunt hebben ingenomen. 'Zo werd recent bij de opening van een winkel een heel dorp vol gehangen met ballonnen. Wat minder feestelijk is, zijn de gevolgen voor de diern en het milieu. De resten van de ballonnen en de confetti zorgen voor dierenleed door verstikking of uithongering na het eten van deze resten. Ook is het een belasting voor het milieu omdat het niet wordt afghebroken en dus voor vele jaren in het milieu achterblijft en zelfs in ons eten terechtkomt.'

De partij meent dat ballonnen en confetti bijdragen aan het plastic probleem, de plastic soep. Men zou willen dat de vervuiling bij de bron wordt aangepakt en dat de gemeente de bewustwording zou moeten vergroten samen met inwoners, ondernemers en het tegengaan van plasticvervuiling in beleid moet vertalen.Deel dit bericht met je vrienden!