Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stolperstein gelegd voor Frits Citroen'
12mrt

Stolperstein gelegd voor Frits Citroen

EETHEN - Dinsdag 12 maart legde Gunther Demnig legde in Eethen een Stolperstein (struikelsteen) voor Frits Citroen. Dat gebeurde in het pad richting de kerk van de Hervormde Gemeente van Eethen. Zijn zonen, dochter en vriend van Citroen waren bij dat gedenkwaardige moment aanwezig.

Citroen zocht tijdens de Tweede Wereldoorlog veiligheid in Eethen. Hij werd alsnog opgepakt, voor dwangarbeid naar Duitsland gebracht en tenslotte door de Nazi's vermoord.

Voorafgaand aan het plaatsen van de struikelsteen was er een bijeenkoms in ‘de Hoeksteen’. Leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool lazen in het gemeentecentrum een gedicht voor.

Ook wethouder Paula Jorritsma was aanwezig. Zij liet na afloop weten: 'Een '‘strobbelsteen’ in Eethen gelegd ter nagedachtenis aan Frits Citroen, slachtoffer WOII. Dit met dank aan de inzet van de cultuurraad, basisschool Eethen, kinderen en kleinkinderen Citroen die hun (groot)vader herdenken.' En: 'Gunther Demnig, blijft maar even in Eethen, want er zijn nog veel stenen te leggen in Europa.' Demnig had op dat moment een - toch wel trieste - voorraad van vijftig Struikelstenen in zijn auto. Inmiddels heeft de Duitse kunstenaar al 72.000 stenen door heel Europa gelegd.

Kwalijke herhalingen
Jos Korthout, die zich voor de Woerkumse Vesting eerder ook beijverde voor zeven Stolpersteinen, was eveneens aanwezig bij de ceremonie. Hij vertelt: 'Zijn vriend ziet met grote zorgen dat er ook vandaag weer mensen vervolgd worden. Ook ik zie kwalijke herhalingen in de geschiedenis. Wanneer leren wij van het verleden? Laten we andersdenkenden, mensen die van 'andere geboorte zijn' of zich anders gedragen dan je gewend bent respecteren en in hun waarde laten!'

(Foto Jos Korthout)

Zie ook:
Herinneringsplaatje voor Frits Citroen onthuld (di, 18 sep 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!