Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente Altena zet in op fusie lokale omroepen' Uiterlijk voor het zomerreces moet er helderheid zijn over de omroepsituatie voor Altena.
28feb

Gemeente Altena zet in op fusie lokale omroepen

ALTENA - Het college van B en W van de gemeente Altena heeft de voorzitters van RTV Altena, de Aalburgse Omroep Stichting, de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen NLPO) en de vertegenwoordigers van popupgroep AltenaFM uitgenodigd samen aan tafel te gaan. Het college wil nagaan op welke manier er één streekomroep voor de gemeente Altena gevormd kan worden. Een advies hiertoe aan het Commissariaat van de Media zou voor 1 maart moeten zijn genomen. Die datum bleek niet haalbaar, waardoor het college om uitstel vroeg. 

Het college laat de gemeenteraad per brief weten: 'Tijdens de bijeenkomst moet duidelijk worden of er kansen zijn om te komen tot één lokale-mediainstelling gevormd uit de bestaande omroepen. Daarmee blijven de vrijwilligers behouden voor activiteiten in onze gemeente.'

Advies
Het Commissariaat voor de Media vroeg de gemeenteraden eerder al (september 2018) om een advies over de lokale omroepsituatie. Overeenkomstig de Mediawet wijst het Commissariaat één lokale omroep per gemeente aan. Zowel de Aalburgse Omroep Stichting (Oké FM / Oké TV) als Stichting RTV Altena (A-FM / Altena TV) lieten immers het Commissariaat weten in aanmerking te willen komen als lokale media-instelling in de nieuwe gemeente Altena. Beide omroepen zijn overtuigd aan alle eisen te voldoen. Het college: 'Een eerste globale beoordeling toont aan dat men aan de eisen voor een lokale media-instelling voldoet. Wij mogen gemeentelijk geen oordeel hebben over de inhoud van de programmering.' 

Bemiddelaar
Op weg naar de gemeente Altena werd eerder intensief met beide omroepen overlegd over een mogelijke fusie of een vorm van samenwerking. Er is ook met de besturen van beide omroepen een traject doorlopen met een externe bemiddelaar. Dit leverde geen resultaat op. Door de portefeuillehouders van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem werd in het najaar van 2018 ook nog actie ondernomen om uit de bestaande impasse te komen.

Uiterlijk voor de zomer dient er duidelijkheid te zijn over de omroepsituatie voor de gemeente Altena. Aldus het streven van het college.Deel dit bericht met je vrienden!