Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Totaalvangst muskusratten daalt maar stijgt in Rivierenland' Muskusratvanger aan het werk.
02feb

Totaalvangst muskusratten daalt maar stijgt in Rivierenland

REGIO - De trend van dalende aantallen gevangen muskusratten in het Nederlandse rivierengebied zet door. Dat betekent minder schade aan dijken en oevers. In de regio Rivierenland daarentegen steeg het aantal gevangen muskusratten.

In 2018 telde het samenwerkingsverband Muskusrattenbeheer, van vier waterschappen langs de grote rivieren, in de meeste rayons minder vangsten. In totaal stabiliseerde het aantal gevangen muskusratten op 10.317 (10.174 in 2017) en daalde het aantal gevangen beverratten naar 282 (339 in 2017).

Daarmee blijft de populatie muskusratten stevig onder controle in het werkgebied van de verschillende waterschappen. Naar verwachting zet de daling door in 2019. Het waterschap blijft alert, want de plaagsoort plant zich razendsnel voort. Dat in het werkgebied van Waterschap Rivierenland de vangsten licht stegen, komt door een inhaalslag in enkele vanggebieden waar de populatie was toegenomen.

Bijvangst

Soms werden ook vogels en vissen gevangen. Het aantal ‘ongewenste bijvangsten’ bleef in 2018 vrijwel gelijk: 440, tegen 432 vorig jaar. Nu in grote delen van Nederland de populatie muskusratten onder controle komt, worden er langzaam minder vangmiddelen ingezet. Bovendien zijn vallen en klemmen steeds verder verfijnd, om bijvangst te vermijden.

(Foto Waterschap Rivierenland)Deel dit bericht met je vrienden!