Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Wethouders uit de drie oude gemeenten was mooier geweest'' Van der Hoeven: 'Bestuurservaring uit Aalburg in het college was mooi geweest.'
31jan

'Wethouders uit de drie oude gemeenten was mooier geweest'

WIJK EN AALBURG / ALTENA - In het nieuwe college van B&W van de gemeente Altena zit geen wethouder uit Aalburg. Sommigen vinden dit een gemiste kans, anderen zijn verontwaardigd, weer anderen begrijpen het niet en zijn verbaasd. Er zou toch een coalitie komen met een breed draagvlak? Of zoals de formateur Birgit van Haaften het omschreef 'een brede afspiegeling'? Voormalig wethouder van Aalburg, Wijnand van der Hoeven, klom naar aanleiding van het eerdere artikel op Aalburg.Net in de pen. 'Het was beter als er drie wethouders uit de oude gemeenten waren geweest.' Een open brief...

'Geen wethouder uit Aalburg ...  Ik wil daar wel wat over zeggen.

Het was mooi geweest als er bestuurservaring uit Aalburg in het college was gekomen. 

  • Denk daarbij aan bestuurlijk geheugen in ingewikkelde dossiers. Het overdrachtdossier en een persoonlijke toelichting, alsook de ambtelijke continuïteit is daar een antwoord op.
  • Aalburg liep misschien wel wat voorop in het samen doen met inwoners en de organisatie met dorpsraden, ambassadeursstructuur en oplossingsgerichte houding.
  • Ook financieel heeft Aalburg een slimme (zuinige) koers gevaren waar Altena misschien ook wat van zou kunnen leren.

Zowel vanuit VVD als ChristenUnie waren mensen bereid om die verantwoordelijkheid op te pakken. Ook PA en CDA hebben mensen in de Aalburgse achterban die het kunnen. Maar goed de informateur had een andere definitie van "een brede afspiegeling". Dat niet iedereen zomaar zijn/haar baan  wil opgeven voor drie jaar wethouderschap is ook begrijpelijk, al is het een prachtige (honden)baan.

Als ChristenUnie hebben we ingestemd met de benoeming van de huidige wethouders, daarmee geven wij hun een mandaat en vertrouwen. 

Al zijn er natuurlijk wel dingen veranderd: er is geen lokaal belang meer en er zal hard gewerkt moeten worden om de verschillen in Altena zo snel mogelijk te reduceren met de beschikbaarheid van beperkte financiële middelen. Daar zullen wij de collegeleden op controleren met de 9 (uit 31) raadsleden die in Aalburg wonen, zowel uit de coalitie als in de oppositie.

Dus ja, het zou beter zijn geweest als er wethouders uit de drie oude gemeenten waren geweest.

Nee, want het is niet op voorhand een reden om het nieuwe college geen kans te geven. Wij treden het college niet als een Aalburgse Calimero tegemoet, maar gaan uit van de energie en goede voorbeelden uit heel Altena.'

Peiling
De Redactie van Aalburg.Net zette een mini-peiling op met de vraag of inwoners het Ja of Nee 'jammer' vinden dat Aalburg geen vertegenwoordiging heeft in het nieuwe college. De peiling staat op de homepage van Aalburg.Net: 'In de peiling' (midden/rechts).

Reacties
Wie inhoudelijk wil reageren op het ontbreken van een wethouder uit (voormalig) Aalburg in het nieuwe college van Altena, stuurt zijn/haar reactie naar de redactie via e-mail. Deze reacties worden dan gebruikt voor een vervolgartikel.

Zie ook:
College B&W Altena voltallig maar wel zonder wethouder uit Aalburg (wo, 30 jan 2019)
Coalitie-akkoord nieuw college gemeente Altena in de maak (ma, 17 dec 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!