Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Collegium Altena weet mensen opnieuw te raken' Het koor, hier op archiefbeeld, stond opnieuw onder leiding van Aart Bergwerff.
23dec 2018

Collegium Altena weet mensen opnieuw te raken

AALBURG / SLEEUWIJK - Afgelopen week verzorgde Collegium Altena tweemaal een concert in de streek. Donderdag (20-12) in Aalburg en zaterdag (22-12) in het Sleeuwijks Oude Kerkje.

Beide optreden waren een mooie presentatie van een koor dat eerder al grote koorwerken zong zoals de ‘Johannes Passion’ en onlangs nog de ‘Messiah’ in Woudrichem.

Dit keer stond het koor opnieuw onder leiding van dirigent en organist Aart Bergwerff die alle orgelpijpen en registers weer eens flink heeft afgestoft met prachtige orgelstukken van Bach (‘In dulci jubilo' BWV 608 en 729) en van L.C. Daquin (Noël nr. X - melodie: ‘Midden in de winternacht’). Verder werd de avond muzikaal opgeluisterd met een fraaie barok sonate van J.B. Loeillet de Gant, gespeeld op altblokfluit (Ine Blom), fagot (Bert Verschoor) en spinet (Aart Bergwerff).

De liederen die het koor zong, volgden de lijn van Lessons and Carols, zoals die in grote Engelse kathedralen wordt gebruikt; een korte schriftlezing gevolgd door bijpassende liederen. Van de zondeval in het Paradijs, via de belofte aan Abraham, de profetie van Jesaja naar het kerstverhaal met de geboorte van Jezus, de engelenzang, de herders en de Wijzen.

Opvallend hoe dit koor met grote muzikaliteit de mensen weet te raken. Van fluisterzacht tot mezzo forte, van spatzuiver eenstemmig tot achtstemmige dubbelkorige delen.
Muziekliefhebber Bert Versteeg in Aalburg roemde vooral de a capella-stukken (zonder instrumentale begeleiding): “Daar kan je je niet verstoppen en hoor je alles. Prachtig.”

In Sleeuwijk kon een bezoeker niet geloven dat ‘The Lamb’ van J. Tavener zo ‘makkelijk’ klonk, terwijl dit toch één van de moeilijkste stukken is om zuiver te zingen.

Vertaling

Wel kan een kanttekening worden geplaatst bij de uitvoeringen: dit genre trekt in Aalburg nog geen volle zalen en de teksten van de liederen in het Engels, Latijn en Frans vroegen om extra toelichting of vertaling. Maar dat alles stond het muzikale genot niet in de weg.

Het publiek kon na afloop nog genieten van een lekker glaasje warme glühwein. En er was een ontmoeting tussen bezoekers en muzikanten.

Al met al een kersttraditie die in 2019 een vervolg moet krijgen, zo meenden bezoekers en het koor.

Het koor zing a.s. maandag in Grote Kerk van Breda dit programma opnieuw in de Kerstnachtdienst.
Aanvang: 21:30 uur.Deel dit bericht met je vrienden!