Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Coalitie CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena meest kansrijk' Partijen verwachten voor eind december meer duidelijkheid.
04dec

Coalitie CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena meest kansrijk

ALTENA: Informateur Brigitte van Haaften verkende afgelopen week de mogelijkheden voor een coalitie voor de gemeente Altena heeft gesproken. “Samen bouwen aan vertrouwen.” Dat is de rode draad voor het advies van de informateur.

Vanmiddag (4-12) liet ze tijdens een persconferentie weten advies te geven voor een coalitie met CDA, AltenaLokaal, SGP en Progressief Altena. Zij heeft dit advies ook aan de fractievoorzitters aangeboden, als - in haar ogen - de meest kansrijke coalitie voor de nieuwe gemeenteraad van Altena.

Formatie
De informateur adviseert om in het formatieproces aandacht te besteden aan de noodzakelijke kwaliteiten van de wethouders voor Altena. Daarin moet de versterking van de bestuurskracht tot uitdrukking komen. Verder adviseert zij om bij het inhoudelijk akkoord de standpunten van alle partijen te betrekken. Zo wordt bijgedragen aan het noodzakelijke vertrouwen.

Tot slot doet de informateur een handreiking aan het nieuwe gemeentebestuur. Zij pleit ervoor te zorgen voor inclusief bestuur. Dat wil zeggen dat het bestuur open staat voor initiatieven in de samenleving, een open houding. Maar ook een inclusief bestuur waarin het college en de gemeenteraad goed met elkaar gaan samenwerken en waarin over coalitiegrenzen heen wordt samengewerkt.

De volgende zet is nu voor de formateur. CDA Altena werd op 22-11 jl. gekozen als grootste partij, dus deze is aan zet bij de verdere formatiebesprekingen. Komende periode wordt het coalitie-akkoord opgesteld en wordt het college gevormd. Dan wordt ook bekend wie de kandidaat-wethouders zijn. Partijen verwachten voor eind december meer duidelijkheid zodat wethouders in januari al beëdigd zouden kunnen worden.

  • Het eindrapport van de informateur is HIER te lezen.

(Foto Mediaplein Altena.Net)

Zie ook:
Informateur timmert aan coalitie voor Altena (zo, 2 dec 2018)


Deel dit bericht met je vrienden!