Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het Hoeksteentje ontvangt label Groen Licht' 'Aandacht voor verkeer met het hoofd én vanuit het hart'.
03dec

Het Hoeksteentje ontvangt label Groen Licht

WIJK EN AALBURG - Peuters van ‘Het Hoeksteentje’ (Kerkverreweide) oefenen met veilig oversteken en leren de betekenis van de kleuren van het verkeerslicht. Elk jaar wordt het thema verkeer op een veilige en verantwoorde manier beleefd met de peuter. Dát heeft zijn vruchten afgeworpen.

De pedagogisch medewerkers Gertina Bassie en Annemieke van Mersbergen ontvangen op maandag 10 december om 11.30 uur bij voorschool 't Hoeksteentje het felbegeerde label Groen Licht! Uit handen van Pim Bouman, wethouder Verkeer.

“Voorschool Kerkverreweide werkt al enkele jaren intensief aan verkeerseducatie en heeft aandacht voor veilig vervoer. Zij hebben laten zien hoe zij structureel op hoog niveau een bijdrage leveren aan de verkeersopvoeding van kinderen” aldus Pauline van Vliet (Edux Onderwijspartners). Zij verzorgt al jaren verkeerseducatie in het gebied Altena. Zij prijst deze voorschool vooral vanwege hun aandacht voor verkeer ‘met het hoofd én vanuit het hart’.

Een schildje aan de gevel van deze voorschool duidt op het belang van verkeerseducatie.

Oversteken en uitkijken
Tijdens  een verkeersthema op de voorschool leren de kinderen al veel over wat veilig is en wat niet, over rood en groen, over oversteken en goed uitkijken. Bovendien worden ouders bewust(er) gemaakt van hun rol in de verkeersopvoeding van de kinderen. Zij krijgen informatie en tips en worden op de hoogte gehouden van wat hun kinderen al leren in het thema. Ouders hebben niet altijd in de gaten dat zelfs hun jonge kinderen al veel leren van het verkeersgedrag van anderen. Snel even door rood lopen, ‘want dat heeft mijn kind toch nog niet in de gaten’ is geen optie! Ook jonge kinderen pikken dat al op. Het goede voorbeeld geven en praten met je kind over wat je doet in het verkeer helpt bij het opgroeien tot veilige verkeersdeelnemer.

Via het project JONGleren in het verkeer, dat al op vele peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de gemeente Aalburg heeft plaatsgevonden, zijn alle pedagogisch medewerkers geschoold op dit thema. Ook hebben er ouderinformatiebijeenkomsten verkeer plaatsgevonden.

Verkeerslabel of verkeerscertificaat
De kinderopvang en voorscholen kunnen de certificering op verschillend niveau behalen, afhankelijk van de wijze waarop ze aan de gevraagde criteria voldoen. Een certificaat kan behaald worden als een kinderopvanglocatie aantoont dat het structureel werkt aan een aantal verkeerseducatie- en- veiligheidsaspecten. Hierbij valt te denken aan het jaarlijks aanbieden van verkeersactiviteiten aan de kinderen, het werken aan een verkeersveilige omgeving én het betrekken van de ouders bij de verkeersactiviteiten.Deel dit bericht met je vrienden!