Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Raad van State nog niet akkoord met komst mestverwerker Meeuwen'
05nov

Raad van State nog niet akkoord met komst mestverwerker Meeuwen

AALBURG - De Raad van State zoekt uit of een mestverwerkingsinstallatie in Meeuwen al dan niet in strijd is met het Brabantse mestverwerkingsbeleid. De argumenten van het Aalburgse gemeentebestuur spelen voor de Raad geen enkele rol, zo bleek eerder vorige week tijdens de hoorzitting.

In 2016 gaf de gemeenteraad van Aalburg groen licht aan de bouw van een mestverwerker. De Provincie, Altenatuur en Herman van Krieken (Progressief Altena), begonnen daarop een procedure bij de Raad van State. Ook veel inwoners van Meeuwen maken zich zorgen over hun gezondheid, de leefbaarheid en de waarde van hun woningen. Het gemeentebestuur wil de bouw toch doorzetten. De nieuwe mestverwerkingsinstallatie aan de Kasteellaan moet 120.000 ton dierlijke mest per jaar verwerken. “Altena moet zijn eigen mestoverschot lokaal oplossen en niet exporteren aan buurgemeentes of -provincies”, meent de gemeente Aalburg. Dat argument werd bij de Raad van State ingebracht.

Herman van Krieken (Progressief Altena) reageert: “De gemeente heeft geen overschot, maar juist een mesttekort. De meeste mest voor de Kasteellaan komt uit de Peel." Dat ziet ook de Raad van State. Staatsraad Daalder vraagt daarom waarom Brabant niet de mest van Nederland kan verwerken. "Dat is een politieke keuze. Meer mestverwerkers leveren alleen maar meer milieu-, verkeers-, en  gezondheidsproblemen op. Dat willen we niet", aldus de provinciewoordvoerster.
De provincie stelt dat de Verordening Ruimte nieuwe mestverwerkingsinstallaties in het buitengebied verbiedt. Dat laatste gaat de Raad van State onderzoeken. Ze doet binnen zes a twaalf weken uitspraak.

Argumenten
Progressief Altena stemde als enige partij tegen de komst van de mestverwerker. Alle andere partijen hanteerden in het debat argumenten als “Wij moeten de ondernemer helpen” en “Het zal wel meevallen met die risico’s en nadelen”. Kees de Waal van Progressief Altena stelde daar tegenover: “Voor ons wegen economische belangen van een individueel bedrijf minder zwaar dan algemene belangen als volksgezondheid, leefbaarheid en milieu”.

Zie ook:
Provincie vindt mestverwerker Meeuwen overbodig (wo, 31 okt 2018)
Groep Meeuwenaren niet gelukkig met plannen mestverwerkingsinstallatie (za, 6 mei 2017)
'Mestverwerker Meeuwen bedreigt gezondheid en ruimt overschot op van Oost-Brabant' (za, 9 jul 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!