Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dit weekend gaat de klok weer terug' 'Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.'
25okt

Dit weekend gaat de klok weer terug

ALTENA - Dit weekend mag ook Altena de klok weer verzet worden. Achteruit wel te verstaan. De wintertijd staat namelijk voor de deur.

De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2.00 uur) van aanstaande zaterdag op aanstaande zondag.

Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Een ezelsbruggetje voor de wintertijd van 2018 kan zijn: 'Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.'

De standaardtijd in Nederland is dan van zondag 28 oktober tot zondag 31 maart 2019. 

Zomertijd en wintertijd
Tot 1977 leefden Nederlanders altijd in de wintertijd. Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd. Dat gebeurde voornamelijk vanwege energiebesparing. Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en daarmee ook later donker. Zodoende kan ’s avonds de verlichting later aan. Of dit werkelijk energie bespaart, is nooit echt bewezen. Wel geniet de Nederlander (en andere landen)  sinds 1977 van extra lange zomerdagen.

Wintertijd afschaffen
De Europese Commissie deed onlangs een voorstel om de zomer- en wintertijd defitnitief af te schaffen. Ieder land mag dat zelf bepalen of men permanente zomer- of wintertijd heeft. Als deze plannen echt doorgaan, dan gaat zondag 31 maart 2019 de klok voor het laatst een uur vooruit. Kiest Nederland voor de zomertijd, dan komt de zon in de wintermaanden pas om 10 uur ’s ochtends op. Dat wordt vast een bijzondere ervaring ...Deel dit bericht met je vrienden!