Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Lokale omroepen broodnodige controleurs van de macht'' Lokale journalistiek moet worden versterkt, meent de politiek.
07sep 2018

'Lokale omroepen broodnodige controleurs van de macht'

REGIO - 'Een sterke lokale democratie verdient een sterke lokale controle. Daarom is de lokale journalistiek van groot belang. Lokale omroepen zijn de broodnodige controleurs van de macht.' Aldus coalitiepartijen ChristenUnie en CDA die de financiële basis van de lokale omroepen willen versterken. Gemeenten moeten daarom verplicht worden het afgesproken minimumbedrag van 1,30 euro per huishouden daadwerkelijk bij te dragen aan hun lokale omroep.

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf: “Veel gemeenten dragen al financieel bij aan hun lokale omroep, maar helaas kan dat niet van alle gezegd worden. En een groter aantal gemeenten draagt minder bij dan in het verleden is afgesproken tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de branchevereniging van lokale omroepen. Daarom willen we dat de minister een verplichting gaat overwegen. Voor de versterking van de lokale journalistiek en dus de versterking van de lokale democratie.”

Lokale journalistiek
CDA-Kamerlid Harry van der Molen: “Het CDA vindt dat gemeenten vrij moeten zijn in de besteding van hun middelen, maar niet in het nakomen van gemaakte afspraken. Gemeenten moeten daarom op z’n minst het afgesproken bedrag investeren in de lokale journalistiek, zodat deze wordt versterkt.”

ChristenUnie en CDA riepen minister Slob donderdag (6-9) in het Algemeen Overleg over media op, hierover bindende afspraken te maken met de VNG en de branchevereniging lokale omroepen.

In het Land van Heusden en Altena zijn op dit moment twee omroepstichtingen actief: RTV Altena (Werkendam/Woudrichem) en de Aalburgse OmroepStichting (Aalburg/Zaltbommel). Deze omroepen worden door de repectievelijke gemeenten gesubsidieerd.Deel dit bericht met je vrienden!