Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Waterschap kan droogte goed aan' De grote rivieren leveren hu nog voldoende water.
02jul 2018

Waterschap kan droogte goed aan

ALTENA  - De huidige periode van droogte en hoge temperaturen leidt bij Waterschap Rivierenland nog niet tot problemen. Wel is het waterschap alert op tekorten en wil die tijdig vermijden. Voordeel nu is dat de grote rivieren zoals de Merwede, de Maas en de Waal voldoende water leveren om het poldergebied, en daarmee ook het Land van Heusden en Altena, van water te voorzien.

Droogte neemt toe
Droogte wordt uitgedrukt in het 'neerslagtekort'; dat is in het rivierengebied nu ruim 100 millimeter. In andere gebieden in Nederland is dat al hoger en nemen waterschappen maatregelen als onttrekkingsverboden. Mensen kunnen de tuin niet meer sproeien bijvoorbeeld of mogen geen zwembadjes meer vullen. Dat is hier nog niet aan de orde. Ook zijn extra inspecties van veendijken nog niet nodig. Wel pompt Waterschap Rivierenland nu vanuit de grote rivieren extra water in het gebied.

Tegelijk houdt het waterschap met stuwen en gemalen water langer vast in het gebied. Bij zwemwater controleert het waterschap in de zomer elke twee weken de waterkwaliteit. Dat gebeurt ook nu, om bijvoorbeeld blauwalg op tijd te signaleren.

Zelf kan iedereen de hitte in de eigen tuin tegengaan met minder stenen en meer groen. Waterschap Rivierenland stimuleert dat met subsidie, lees meer op www.hohohoosbui.nl.Deel dit bericht met je vrienden!