Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Provincie moet aansluiten bij antidrugscoalitie Oost-Brabant'' Ook in Altena is het drugsprobleem meer dan actueel, meldt de Jeugdraad.
13jun 2018

'Provincie moet aansluiten bij antidrugscoalitie Oost-Brabant'

ALTENA / REGIO - Het CDA Brabant wil dat de provincie zich aansluit bij de antidrugscoalitie in Oost-Brabant en deze helpt uit te breiden naar álle Brabantse gemeenten. De partij heeft het onderwerp op de agenda laten zetten van de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten, het Brabantse parlement, die a.s. vrijdag 15 juni plaatsvindt. Ook in Altena is het probleem actueel en kunnen jongeren makkelijk aan drugs komen, stelt Jongerenraad Going4OneAltena bij monde van Jade Buchholtz.

Begin deze week berichtte onder andere Omroep Brabant dat veertig gemeenten in Oost-Brabant een gezamenlijke antidrugscampagne starten onder de titel ‘Drugs? Die kunnen we hier niet gebruiken’. Doel van dit initiatief is om de normalisering van drugs tegen te gaan en jongeren bewust te maken van de risico’s en negatieve gevolgen van drugsgebruik.

Niet normaal
“Want drugsgebruik is niet normaal”, aldus Statenlid Marcel Deryckere (CDA). “Drugs zijn ongezond, maken verslaafd en zorgen voor overlast en gevaarlijkste situaties. Het is schrikbarend hoeveel Brabantse jongeren al op jonge leeftijd met drugs worden geconfronteerd. Alle reden dus om in actie te komen en de krachten te bundelen. Wanneer we meer jongeren kunnen overtuigen af en weg te blijven van drugs, treffen we ook de producenten. Daarmee zijn we er nog niet, want veel in Nederland geproduceerde drugs zijn bestemd voor het buitenland. Maar helpen doet het wel. We moeten af van het romantische, alledaagse imago van drugs.”

Praktijk
Dat het probleem ook in Altena meer dan actueel is, blijkt onder meer uit cijfers van de GGD die aantonen dat van de kinderen tussen 12 en 17 jaar bijna acht procent drugs gebruikt. De Jongerenraad Going4OneAltena (G4OA) herkent dit. In de praktijk komen jongeren uiterst gemakkelijk aan drugs. Dat stelt Jade Buchholtz (19) uit Sleeuwijk in een door haar opgesteld rapport dat zij naar de gemeenteraden stuurde van Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Er moet meer gebeuren dan tot nu toe gedaan wordt, stel ze. Zo ziet Jade betere voorlichting door de juiste, jongeren aansprekende, mensen en bezoeken aan verslavingsklinieken als goede manieren van aanpak. 

Op 4 juli 2018 komt de Jongerenraad G4OA met een definitief voorstel rond het thema Jeugd & Drugs.Deel dit bericht met je vrienden!