Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Respectvolle Dodenherdenking in Wijk en Aalburg' Kransen en bloemen als eerbetoon aan alle slachtoffers voor Nederland.
04mei 2018

Respectvolle Dodenherdenking in Wijk en Aalburg

WIJK EN AALBURG - Er was veel belangstelling bij de Dodenherdenking in Wijk en Aalburg. Een grote schare mensen groepeerde zich rond het oorlogsmonument op begraafplaats Rusthof aan de Veldstraat. De lokale muziekvereniging Oefening en Uitspanning speelde er koraalmuziek. Met een defilé langs het monument en de vier graven van de slachtoffers, waaronder twee jonge Canadezen (19 en 22), werd de plechtigheid waardig afgesloten.

De herdenking begon feitelijk in de Nederlands Hervormde Kerk van Wijk. Na de samenzang sprak pastoraal werker drs. Gerrit van Ginkel over het thema 'Hoe zijn de helden gevallen'. Schoolkinderen droegen een gedicht voor. Aansluitend ging de tocht te voet in stilte naar begraafplaats Rusthof.

Gedicht
Na het blazen van de Taptoe was de menigte twee minuten respectvol stil. Aansluitend aan het plechtige Wilhelmus werden de namen van omgekomen dorpelingen voorgelezen door leerlingen van de basisschool. Wethouder Wijnand van der Hoeven las vervolgens een eigen geschreven gedicht voor: 

Laten we stil zijn, niet teveel meer zeggen
Laten we die krans met bloemen, vol respect, leggen
Laat de taptoe, als laatste groet door de cornet gespeeld,
in onze harten resoneren
Laat ons zo van deze oorlog leren
Mijn gebed: nooit weer, nooit meer.

Bloemen
Daarna werden kransen en bloemstukken gelegd voor alle gevallenen in oorlogstijd en gewapende conflicten daarna, waar Nederland bij betrokken was. Ook de omgekomen dorpsbewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog werden met een bloemenhulde speciaal herdacht.

Van der Hoeven legde namens de gemeente Aalburg een krans. Twee militairen deden dat namens de Koninklijke Luchtmacht, Groep Luchtmacht Reserve. Oud-militairen Indië/Nieuw-Guineagangers en de Stichting 4 en 5 mei Wijk en Aalburg volgden.
Ook werd een bloemengroet gelegd door inwoners van de Kapitein van der Maadenstraat bij het graf van Huibert van der Maaden. De verzetsheld werd op 8 maart 1945 op Fort de Bilt (Utrecht) door de Duitsers vermoord.

Na afloop ging een klein gezelschap aanwezigen naar kerkelijk gebouw Rehoboth, verderop in de Bergstraat. Daar stond koffie of thee klaar voor de liefhebbers.

(Foto: Graf van Reserve Kapitein der Artillerie Huibert van der Maaden (Aalburg.Net))Deel dit bericht met je vrienden!