vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Thema-avond huisvesting arbeidsmigranten 'groot succes'

6 april 2018 (door AalburgNet)

AALBURG - In een open sfeer, met respect voor elkaars mening en ruimte voor emotie en verschil in visie werd donderdagavond (5-4) gesproken over de impact van de toenemende stroom arbeidsmigranten binnen de gemeente en de behoefte  voor de ondernemers. De opkomst van meer dan 125 mensen geeft aan hoe dit thema leeft binnen de gemeente. Hoewel het merendeel van de aanwezigen uit de gemeente Aalburg kwam, bezochten ook inwoners uit Werkendam, Woudrichem, Bommelerwaard en de Provinciale Staten Noord Brabant en Gelderland de bijeenkomst. De problematiek achter dit onderwerp is gemeenteoverschrijdend.

Het initiatief kwam van de actiegroep Wielstraat en omliggende straten: 'De door ons opgebouwde kennis en ervaring, de omstandigheden waarin sommige arbeidsmigranten nu huisvesten, de toenemende groei aan arbeidsmigranten en het ontbreken van een helder beleid en goede oplossingen in deze, gaf ons het gevoel dat de discussie nu niet mocht stoppen. Iets waaraan de Wethouder Wijnand van der Hoeven, het college en de raad graag aan meewerkte“, aldus een woordvoerder.

Afspraken
De druk bezochte informatieavond, onder begeleiding van Elske Zomer-Van den Berg,leverde een open discussie vanuit diverse invalshoeken op met ruimte voor eigen visie en emotie. Een initiatief dat ook leidde tot toezeggingen en gezamenlijke afspraken:

• De eerste prioriteit bij het vaststellen van een goed nieuw beleid over huisvesting van arbeidsmigranten ligt bij de drie gemeentes Aalburg, Woudrichem en Werkendam.
• Burgemeester Naterop zegde toe dat er geen besluiten genomen worden over initiatieven/vergunningsaanvragen voordat er een nieuw beleid is.
• Een breed panel wordt opgezet binnen de gemeente waarin diverse disciplines meedenken over het te vormen beleid. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Ankie Straathof, visioncc7@gmail.com
• Er komt een accuraat onderzoek naar reeds aanwezigen arbeidsmigranten binnen de gemeente en de te verwachten groei gezien de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.
• Gekeken zal worden hoe zaken zoals registratie van arbeidsmigranten, introductie- en informatieprogramma’s voor arbeidsmigranten te realiseren zijn, als wel handhaving en andere zaken.

Doorpraten
Al met al een mooi resultaat van een energieke avond, waarbij de kracht en saamhorigheid van de gemeente wellicht het duidelijkst naar voren kwam als mensen na afloop van de avond en discussie over deze complexe problematiek onder het genot van een drankje 'broederlijk' doorpraten. 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.