vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Bewoners Wielstraat 'ongerust' om voorgenomen huisvesting arbeidsmigranten

14 februari 2018 (door AalburgNet)

VEEN - De bewoners van de Wielstraat en omliggende straten in Veen laten een duidelijke 'Nee' horen tegen de voorgenomen plannen van PT Creations uit Wijk en Aalburg en Van Doorn Flexible Workforce Group (VDU) uit Waardenburg om in de Wielstraat in Veen woonruimte te bouwen voor minimaal 150 arbeidsmigranten. In een reactie op het opinievoorstel gaan de verontruste bewoners uitvoerig in op het 'waarom niet en hoe dan wel'.

Eerder (3-2) traden PT Creations en VDU in overleg met genoemde bewoners om hen te informeren over de voorgenomen plannen. De bewoners werden op 31-1 hiertoe uitgenodigd per brief: 'Onze bedrijven groeien en hebben behoefte aan uitbreiding. Dit betekent meer medewerkers en een sterk groeiende vraag naar woningen in onze directe omgeving. Wij willen, als beoogd nieuwe buren, met u van gedachten wisselen omdat ons oog gevallen is op een kavel aan de Wielstraat.' PT Creations doelt hier op het perceel tussen de nummers 55 en 59. 
De bewoners voelden zich naar hun zeggen 'overvallen'. Men ervaarde het informatieve gesprek als intimiderend: 'Hun (genoemde bedrijven - red.) aanpak, communicatie naar ons toe, alsmede de informatiesessies maken dat we ons ongerust en overvallen voelen. Dit werd versterkt doordat de sessies als intimiderend werden ervaren.'

Desgevraagd laat PT Creations weten nog volop met de plannen bezig te zijn en dat er nog 'niets is ingediend bij de gemeente'. Op de verschillende berichten reageert men daarom niet.

Beleidskaders
Eerder genoemde onrust leidde ertoe dat de 'Wielstraat-groep' maandag (12-2) de gemeenteraad en het voltallig college van Burgemeester en Wethouders via een brief heeft uitgenodigd om met hen in gesprek te gaan. 'Naast de voorgenomen plannen van genoemde ondernemers gaat het ook om de intentie van B&W om op korte termijn te komen tot nieuw beleid met kaders voor huisvesting van arbeidsmigranten. Deze kaders zullen meer ruimte bieden aan verzoeken voor het vestigen van grote complexen voor arbeidsmigranten.' 

Verontrust
Dat de bewoners van de Wielstraat en omgeving 'ernstig verontrust' zijn, bleek ook uit het inspreken voorafgaand aan de raadsvergadering van 13-2i. Men verzocht de bestuurders vooral 'goed na te denken over het nieuwe beleid'. De bewoners benadrukten het belangrijk te vinden dat mensen die hier 'tijdelijk' werken een goede huisvesting hebben, een welkom ervaren en een warm thuis vinden. Maar dan wel op voorwaarde dat de kwaliteit van leven, woonplezier, behoud van de cultuur, rust, sociale structuur, normen en waarden en signatuur van de gemeente, dorpen en straten niet onder druk staan of verloren gaan.

Nieuwe complexen
De behoefte om in gesprek te komen met de diverse partijen en B&W is groot. De Wielstraat en omliggende straten willen op gelijke voet komen als de ondernemers die de afgelopen tijd al meerdere gesprekken voerden met diverse raadsleden en met B&W om hun plannen en visie uiteen te zetten. Die behoefte aan een gesprek nam sterk toe toen bleek dat de druk om tot nieuwe kaders te komen groot is omdat op korte termijn er minstens twee aanvragen voor grote complexen met arbeidsmigranten te verwachten zijn:

• De Wielstraat, Veen met een complex voor minimaal 150 arbeidsmigranten
• De Schuur in Eethen met een complex voor minimaal 250 arbeidsmigranten

Solistische actie
De bewoners van de Wielstraat en omliggende straten menen dat er binnen de totale gemeente Altena een goede visie en beleid moet komen voor menswaardige huisvesting van de toenemende groep arbeidsmigranten. Zij vinden ook dat dit met open vizier moet gebeuren en met de intentie om een breed draagvlak binnen de gehele gemeente te krijgen. Hierbij moeten zaken als handhaving, de huisvestingskansen van de jeugd en het samen werken en samen leven-principe open besproken worden.
De bewonersgroep is ook van mening dat het ontwikkelen van dit beleid niet onder druk van het moment moet ontstaan: 'Het moet  een agendapunt zijn van de nieuwe gemeente Altena en geen solistische actie van de gemeente Aalburg.'

Kamerverhuur
Eerder stelde Progressief Altena deze huisvestingskwestie voor Werkendam ook al aan de orde. De partij diende hiertoe vragen in bij het college van B&W. PA vraagt om concrete spelregels voor onder meer kamerverhuur voor het (tijdelijk) vestigen van arbeidsmigranten en wil toezicht op de betreffende locaties.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.