Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bakkerij Hardeman op de barricade voor 0% btw op biologische voeding' Klanten kunnen een petitie ondertekenen bij de kassa van Gerard en Suus.
07nov 2017

Bakkerij Hardeman op de barricade voor 0% btw op biologische voeding

AALBURG - Samen met andere biologische speciaalzaken in Nederland brengen Gerard en Suus van  Bakkerij Hardeman in Wijk en Aalburg op 10, 11 en 12 november hun klanten de 6% btw op voeding niet in rekening. Gerard en Suus zijn mede-initiatiefnemer van de campagne 'Geen btw op bio'. Met deze actie willen de biowinkeliers aan de kaak stellen dat biologische voeding onterecht extra wordt belast en het nieuwe kabinet ertoe bewegen de btw op biologische voeding te verlagen naar 0%.

Klanten kunnen een petitie ondertekenen bij de kassa van Gerard en Suus of op www.geenbtwopbio.nl. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen van betrokken burgers. De petitie wordt begin 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Campagne
De campagne 'geen btw op bio' is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken. Met een petitie willen ze de oneerlijke prijsvorming op voeding bij de Tweede Kamer aan de kaak stellen. Want zolang de kosten van milieuvernietiging, zoals de massale insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens hen daarom vrijgesteld moeten worden van btw.

De echte prijs 
De eerste handtekening op de petitie werd 3 november gezet door Volkert Engelsman, die afgelopen maand door Trouw is uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2017. Afgelopen jaren werkte Engelsman vanuit zijn handelsbedrijf Eosta om de echte kosten van voeding in kaart te brengen. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food, dat hij samen met de FAO liet uitvoeren, blijkt dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. “Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop,” concludeert Engelsman.

Na de aftrap door Engelsman roepen de samenwerkende biowinkeliers iedereen op om ook de petitie te ondertekenen. Dat kan bij de kassa bij Gerard en Suus of via de campagnewebsite: www.geenbtwopbio.nl. De petitie met handtekeningen zal begin 2018 aangeboden worden aan de leden van de Tweede Kamer.Deel dit bericht met je vrienden!