Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Veiligheidssensor waakt over 'kwetsbare' senioren' Wethouder Schreuders 'installeert' de eerste veiligheidssensor.
05okt 2017

Veiligheidssensor waakt over 'kwetsbare' senioren

AALBURG - Het project om de veiligheid van zelfstandig wonende 'kwetsbare' senioren te verbeteren, startte op 3 oktober met de aansluiting van een sensor bij de eerste deelnemer. Wethouder Schreuders plaatste deze symbolisch. In totaal kunnen vijftig zelfstandige senioren mee doen.

De woningen van de deelnemende senioren worden uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor een alarm dan wordt niet alleen een particuliere alarmcentrale gebeld, maar ook bijvoorbeeld een buurman of familielid dat in de buurt woont om snel hulp te bieden. Tegelijk met deze melding wordt relevante informatie over de gezondheid en woonsituatie meegestuurd zodat hulp op maat geboden kan worden.

Resultaten
Deelnemende ouderen geven aan zich minder eenzaam te voelen en nu beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers aan een eerder project.

De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer bemoedigend om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorgers(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem.

Veiligheid en zorg
Veel ouderen voelen zich kwetsbaar. Ze zijn bang dat ze na een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet tijdig hun huis kunnen verlaten. Landelijke problematiek die door de drie Brabantse veiligheidsregio’s op een unieke wijze opgepakt is door zorg en veiligheid te koppelen. Directeur Nico van Mourik van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) is blij met deze aanpak. “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan een netwerk van verantwoordelijke burgers”. Tjalke de Jong, één van de initiatief-nemers, vult aan met een ander pluspunt. “Het organiseren van hulp na een melding heeft een deel van de ouderen uit hun sociaal isolement gehaald. Ze hebben weer contact met hun buren of met kinderen die in de buurt wonen”.

Deelnemen
Mensen die willen deelnemen aan de proef in Aalburg ontvangen gratis de set met sensoren, een intakegesprek met een wijkverpleegkundige en gedurende 6 maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen of ze ermee doorgaan. Meer informatie vindt u op www.leefsamen.nl/aalburg.Deel dit bericht met je vrienden!