Alles over Aalburg...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente Altena nu definitief een feit' Nog ruim een jaar om te wennen aan het idee van de nieuwe gemeente.
09sep 2017

Gemeente Altena nu definitief een feit

ALTENA - De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de aanbieding van negen herindelingsvoorstellen aan de Raad van State. Hiermee daalt het aantal gemeenten per 1 januari 2019 met 17. In het rijtje van negen gemeentelijke fusies staat ook de gemeente Altena.

Het totale plaatje waarin Altena is meegenomen, ziet er als volgt uit:

De gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Het Hogeland (provincie Groningen).
De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Westerkwartier (provincie Groningen).
De gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân (provincie Fryslân).
De gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer worden samengevoegd tot de gemeente Haarlemmermeer (provincie Noord-Holland).
De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente West Betuwe (provincie Gelderland).
De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard worden samengevoegd tot de gemeente Molenwaard (provincie Zuid-Holland).
De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout worden samengevoegd tot de gemeente Noordwijk (provincie Zuid-Holland).
De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Altena (provincie Noord-Brabant).
De gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Beekdaelen (provincie Limburg).

De overheid laat weten: 'De voorstellen tot herindeling zijn ontstaan op initiatief van de gemeenten. Daarmee passen ze binnen het beleid van het kabinet, waarbij herindelingen zoveel mogelijk van onderop tot stand komen. Het samenvoegen van gemeenten vergroot de bestuurskracht, waardoor de taken voor de inwoners beter kunnen worden uitgevoerd.'

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De wetsvoorstellen worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindelingen per 1 januari 2019.

Zie ook:
Provincie blij met nieuwe gemeente Altena (vr, 7 apr 2017)
Nieuwe naam AltenaNet. Korter. Krachtig. Duidelijker. (di, 7 mrt 2017)
Fusie gemeente Altena gaat meer kosten dan verwacht (wo, 15 feb 2017)
Gemeenteraden kiezen unaniem voor Altena (di, 13 dec 2016)
De nieuwe naam. Altena kwam, zag en overwon... (do, 24 nov 2016)
Altena presenteert zich op de Dag van de Toekomst (do, 8 sep 2016)
Meedenken met de gemeenten op weg naar één Altena (wo, 20 apr 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!