donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Kromme Nol Waterkering ging weer dicht

28 maart 2017 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - Vandaag, dinsdag 28 maart, testte Waterschap Rivierenland de hoogwaterkering Kromme Nol in de Afgedamde Maas. Met deze schuif, 300 ton aan staal, wordt tijdens hoogwater op de Maas voorkomen dat het waterpeil in de Afgedamde Maas te hoog wordt. Gedurende de afsluiting was het scheepvaartverkeer gestremd.

Ieder jaar test Waterschap Rivierenland hoogwaterkering Kromme Nol ter hoogte van Wijk en Aalburg. Deze stalen hefdeur, 52 meter breed en 9 meter hoog, zorgt er tijdens hoogwater op de Maas voor, dat het waterpeil in de Afgedamde Maas niet te hoog wordt. Het maximale peil in de Afgedamde Maas is +3,50 meter ANP. De stabiliteit van de dijken langs de Afgedamde Maas is bij hogere waterstanden niet meer te garanderen.

300 ton staal
Tijdens de oefening werd op een aantal zaken gelet, zoals 'Hoe verliep de samenwerking tussen waterschap en Rijkswaterstaat? Verliep alles volgens de sluitingsprocedures en hoeveel tijd was nodig voor het sluiten en weer openen van de hoogwaterkering?' Ales verliep op rolletjes. Het Waterschap liet weten: 'De Kromme Nol ging dicht. Een zeldzaam gezicht.' Rond 12:30 uur ging de waterkering ook weer open. '300 ton staal ging omhoog.'

(Foto Waterschap Rivierenland)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.